Fekete sofőrnek nem osztott lapot a Wal-Mart

A Wal-Mart peren kívüli egyezségben 17,5 millió dollárt fizet állítólagos diszkriminatív foglalkoztatási politikája miatt. A világ legnagyobb kiskereskedelmi láncát azzal vádolták, hogy „nem túlzottan favorizálja" a fekete teherautó-sofőrök alkalmazását.

A Wal-Mart ellen indított monstre per most ért véget, miután a William Wilson bíró pecsétjével szentesítette a megállapodást. Az egyezségbe azt is belevették, hogy a Wal-Mart a jövőben minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy növelje fekete sofőrjeinek számát.

A gyűjtőperben 4500 fekete alkotta a felperesi oldalt, ők 2001 és 2008 között jelentkeztek munkára a cégnél, ám aránytalanul és indokolatlanul magas számban minősítették őket alkalmatlannak a feladatra, noha a kellő képesítéssel mindannyiuk rendelkezett.

Akiket legrégebben utasítottak el, azok kapják a legnagyobb nem vagyoni kártérítést - mondta az AP hírügynökségnek a feketéket képviselő ügyvéd. Morgan Welch arról nem szólt, hogy milyen széles sávban oszlik meg a kártérítésül kapott összeg, de minden bizonnyal hat számjegyű összeg jut majd a korán érkezetteknek. Ha egyenlően osztanák el a pénzt, mindenkinek fejenként nagyjából 2500 dollár jutna. A per nem volt olcsó: a költségek 6,3 millió dollárt tettek ki, ez lejön a 17,5 millióból. Az ügyvédek tehát megint jól jártak.

A Wal-Mart végig tagadta, hogy jogsértő gyakorlatot folytat a munkaerő toborzásnál, s nem is kommentálta most a megegyezést. Kikötötte viszont, hogy ez a megegyezés semmiképp sem tekinthető bizonyítéknak arra, hogy a vállalatnál faji diszkrimiciót folytatnának. Azt megígérte, hogy álláshirdetéseiben ezután fokozottan ügyel arra, hogy az afro-amerikaiak figyelmét is felkeltse a felkínált munkalehetőségek iránt. Persze ügyelnie kell arra, nehogy túllőjön a célon, mert akkor a fehérek perelhetik be - a mostanihoz hasonló siker reményében.

Legfeljebb bevásárlókocsikat tologathatnak a feketék a Wal-Martnál, teherautót eddig nem szívesen bíztak rájuk
Employees move shopping carts as the first Wal Mart Supercenter to operate in the State of California, opened in La Quinta, California, March 3, 2004. The retail store is housed in 225,000 square feet of space, employs 600 people and features 100,000 different merchandise items including 20,000 grocery products. REUTERS/Robert Galbraith RG/HB
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.