Fekete felhők Luxemburg felett

Idén ugyan még valószínűleg pozitív számokkal zár a luxemburgi államháztartás, amely 2009-re további jövedelemadó csökkentést irányozott elő, de már gyülekezni látszanak a sötét felhők a kis ország egén.

Az OECD jelentése – Magyarországhoz hasonlóan – a nagyhercegségnek sem ígér sok jót a XXI. század első évtizedének végére. Csökkenni fog ugyan az infláció, azonban jövőre szintén negatív tendenciát mutat majd a GDP, és jelentősen növekszik a munkanélküliség.

A konjunktúra bizottság szerdai ülésén bejelentették, hogy októberben 4,3 %-ról 4,5 % %-ra emelkedett a munkanélküliek száma, és az OECD kedden nyilvánosságra került adatai szerint ez 2010-re eléri a 7 %-ot. A 10441 regisztrált munkanélküli (210 ezer a  foglalkoztatottak száma) mellett decemberben 4785-en részmunkaidőben kénytelenek majd dolgozni. Negatív rekordnak számít, hogy az év utolsó hónapjára 56 cég kérte a munkaidő csökkentését, és erre 44 kapott engedélyt. Részmunkaidős foglalkoztatás esetén a cég, illetve az állam fizeti a dolgozó első két munkanapját, a további napok a munkavállalót terhelik – illetve szabadságot vehet ki ezekre a napokra.

A munkaidő eme csökkentése elsősorban az ipart érinti Luxemburgban, ebből az ágazatból 26 cég kerül ki, 15-en az autóipar beszállítói, illetve 16 azon vállalatok száma, amely a szintén elbocsátást bejelentő, mellesleg a világ legnagyobb acéltermelőjétől, az ArcelorMittaltól függ valamilyen formában.

(LUXEMBURG)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.