Fekete év az idei a TVK számára

A Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Nyrt. számára 2008 fekete év lesz, ennek oka külső tényezőkben keresendő, főleg az alapanyag és a termékek árak hektikus változásában - mondta Hodossy Gyula vezérigazgató-helyettes sajtótájékoztatón Tiszaújvárosban.

A vezérigazgató-helyettes hozzátette, hogy történt ugyanakkor egy, a termelést is jelentősen befolyásoló üzemzavar is az áramszolgáltató-rendszer összeomlása miatt. A Mol-csoporthoz tartozó cégnél nincs "pánikhangulat" annak ellenére, hogy a harmadik negyedév végére a társaság üzleti vesztesége elérte a 3 milliárd forintot - jelentette ki Hodossy Gyula.

A tiszaújvárosi társaság az év első negyedében még 3,524 milliárd forint üzleti nyereséget ért el, a második negyedben megfordult a trend, 6,353 milliárd forint volt a veszteség, a harmadik negyed viszont sokkal kedvezőbben alakult, csupán 259 millió forint volt a veszteség.

A vezérigazgató-helyettes hozzátette: az októberi számok további jelentős javulást mutatnak, így nem valószínű, hogy a jelenlegi negatív eredmény tovább romlik. A piaci helyzetet ugyanakkor továbbra is instabilnak ítélte. A tavalyi év hasonló időszakában a vegyigyár adózott nyeresége meghaladta a 21,1 milliárd forintot.

Hodossy Gyula azt mondta: a cég tulajdonosi háttere stabil, hitel-struktúrája kedvező, likviditási helyzete jó, létszámleépítést nem terveznek. Kedvezőnek ítélte azt is, hogy a harmadik negyedévben az alapanyag- és a termékárak jól alakultak, az olefin és polimer kapacitás kihasználása jelentősen javult, kedvezőbb volt a devizaárfolyam is, de kedvezőtlen hatása volt a továbbra is emelkedő földgáz árnak, az alapanyag hiánynak és a termelő üzemek kényszerű leállásának, amit az áramszolgáltató-rendszer összeomlása okozott.

A vezérigazgató-helyettes megjegyezte: a pénzpiaci válság utáni gazdasági válságban arra törekszenek, hogy a krízis negatív hatásait lehetőségeik szerint még inkább tompítsák.

A társaság gyorsjelentése szerint az első háromnegyed évben a vegyigyár üzemi szintű vesztesége elérte a 3,09 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 28,65 milliárd forint nyereséggel. A pénzügyi veszteség 16,6 százalékkal 1,25 milliárd forintra mérséklődött.

A TVK konszolidált mérlegfőösszege szeptember végén 216,33 milliárd forint volt, 6,7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A 24,53 milliárd forint jegyzett tőkéjű TVK konszolidált saját tőkéje elérte a 144,47 milliárd forintot, ami 6,8 százalékkal haladta meg a bázis értékét. A hosszú lejáratú hitelek állománya az adott időszakban 22,3 százalékkal 31,24 milliárd forintra nőtt. A TVK részvényeinek több mint 95 százaléka a Mol csoport tulajdonában van.

A TVK részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A részvény a hétfői kereskedést 2.980 forinton, az előző záróárnál 20 forinttal olcsóbban zárta, de mindössze 181 papír cserélt gazdát. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 7.840 forint, a legalacsonyabb 2.435 forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.