Gyors fejcsere a Citigroupnál

Azonnali hatállyal lemondott a Citigroup vezérigazgatói posztjáról az indiai származású amerikai bankár, Vikram Pandit – ezt az elnök, Michael O'Neill által kiadott szűkszavú közleményre hivatkozva tette közzé a Reuters.

Pandit helyére szintén azonnali hatállyal az Európáért, Közel-Keletért és Afrikáért (EMEA) felelős korábbi vezérigazgatót, Michael Corbat-ot nevezték ki. Vikram Pandit régi kollégája, John Havens üzemeltetési vezérigazgató is lemondott. Róla O'Neill az írta, hogy a kiemelkedő vezetői tulajdonságokkal rendelkezett és otthonosan mozgott a pénzügyi szolgáltató iparág széles spektrumában.

Vikram Pandit kivezette a válságból a Citigroupot. Lemondásának valódi okaira nem adott magyarázatot
Citigroup Inc Chief Executive Vikram Pandit delivers remarks at the Bretton Woods Committee International Council conference in Washington in this September 23, 2011 file photograph. Citigroup Inc Chief Executive Vikram Pandit has resigned effectively immediately, the company said on October 16, 2012 in a statement from Chairman Michael O'Neill. REUTERS/Jonathan Ernst/Files (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)

A Pandit-Havens duónak köszönheti a Citigroup, hogy a 2008-as gazdasági-pénzügyi világválságból kijöve talpra tudott állni, még akkor is, ha ehhez átmenetileg állami segítséget is igénybe kellett vennie. Washington akkor 45 milliárd dolláros mankót tolt a Citigroup hóna alá, miután a Lehman Brotherst hagyta bedőlni, elmélyítve ezzel a válságot.

A harmadik legnagyobb amerikai bankcsoport, a Citigroup részvényárfolyama New Yorkban 2,6 százalékot esett, míg Pandit irányítása mellett az idén - tegnapig – 39 százalékot erősödött a kurzus. Azaz Pandit nem végzett rossz munkát.

Utóda, Michael Corbat legutóbb a Citi Holdingsnál vezérigazgatóként negyven üzletágat felügyelt. Ő is kiadott egy közleményt amelyben azt írja, hogy a Citigroup szilárd alapokon nyugszik és a helyes irányba tart. A Citigroup és saját maga legfontosabb feladataként azt jelölte meg, hogy az ügyfelek igényeinek minél jobban megfeleljenek a most zajló gazdasági, szabályozási és politikai változások közepette.

Vikram Pandit az utóbbi öt évben a Bloomberg adatai szerint 261 millió dollárt kereshetett a Citigroup vezetőjeként, s ehhez jött még hozzá az a 165 millió dollár, amennyiért cégét, az Old Lane Partners fedezeti alapot 2007-ben felvásárolta a Citigroup, hogy ezáltal magához láncolja Panditot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.