Fegyvereladási boom az aurorai merénylet után

Jelentősen megugrott a fegyvereladások száma a Colorado állambeli Aurorában az új Batman-film pénteki bemutatóján elkövetett mészárlás óta. A merénylő által használt Glock pisztoly az egyik sláger. A kereskedők azon aggódnak, hogy az újabb eset nehogy felerősítse az amerikai fegyvertartás szigorítását követelő hangokat.

Az illetékes hivatal, a CBI szóvivője, Susan Medina által közölt adatok szerint a 12 áldozatot követelő ámokfutást követő négy napban összesen 3647 kérelem érkezett be hozzájuk, szemben a megelőző négy nap 2583-as darabszámával.

Coloradói fegyverkereskedő Palmetto M4-es gépkarabélya - felvásárlási roham
A Palmetto M4 assault rifle is seen at the Rocky Mountain Guns and Ammo store in Parker, Colorado July 24, 2012. The killing of 12 people at a midnight screening of the new Batman movie in the Denver suburb of Aurora may spark a fresh round of soul-searching on America's relationship with guns but few predict any real change in the law. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW SOCIETY)

Amerikai rendőrségi szakemberek szerint az önvédelmi fegyverek vásárlásának gyors felfutása természetes reakció egy-egy nagy visszhangot kiváltó tömeggyilkosság után. A coloradói eset pedig ilyen volt. Tavaly Arizonában 60 százalékkal nőtt meg a fegyverkereskedések forgalma azután, hogy egy tucsoni parkolóban hat embert sebzett halálra fegyverével egy férfi. Az önvédelem fontosságát egy-egy ilyen tragédia után nem csak az adott államban ismerik fel. Floridában például az említett négy napban tíz százalékkal, 7905-re nőtt a beadott kérelmek száma,

Ilyenkor általában nem a vadászfegyvereket keresik – mondta a Bloomberg érdeklődésére Larry Hyatt, az észak-karolinai Charlotte-ban székelő Hyatt Guns vezetője. A legnagyobb független amerikai fegyverkereskedelmi lánc tulajdonosa szerint inkább az önvédelmi kézifegyverek és a pisztolyok forgalma ugrik meg. A szombati nyitáskor akkora volt a tumultus, hogy a szabadnaposok behívásával meg kellett duplázni a kiszolgáló személyzetet.

Hyatt szerint a tragikus eseményen túl az is elszomorító, hogy ilyenkor felerősödnek a fegyvertartás szigorítását követelő hangok. A közhiedelem szerint a tömegmészárlások automatikusan a fegyvertartás megszigorításához, egyes kézifegyverek betiltásához vezetnek. Sokan emiatt rohannak ilyenkor a legközelebbi fegyverkereskedéshez. Erről azonban szó sincs, a szabad Amerika ezen vívmányát ilyen valós veszély nem fenyegeti – fogalmazott.

Az emberek előszeretettel érdeklődnek a gyilkos által használt típusú fegyverek iránt is. A James Holmes által a moziban használt Glock pisztoly forgalma már most megduplázódott. A kereskedők ki is fogytak a készleteikből. Glockkal ölt egyébként az arizonai lövöldöző is. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.