Fed: a dolláreső hamarosan eláll

Végéhez közeledik az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) 2012 szeptemberében útjára indított gazdaságélénkítő-eszközvásárlási programja, a QE3. A Janet Yellen elnök vezette Fed sorozatban hatodik hónapja csökkentette 10 milliárd dollárral a QE3-ra költhető havi keretet.

A szerdai kamatdöntő ülésen határoztak arról, hogy a programot havi 25 milliárd dollárosra szűkítik, amelyből 15 milliárd használható fel államkötvények vásárlására, míg 10 milliárdért jelzálog-fedezetű papírokat szerezhetnek be. Mindez egybeesett az elemzői várakozásokkal, mint ahogy az is, hogy a Fed ezúttal sem nyúlt a csaknem öt éve 0,25 százalékon álló alapkamatához – jelentette a Bloomberg.

Ahogy erőre kap a gazdaság, úgy kerülhet sor a kamatemelésre, várhatóan a jövő év közepi dátum is változhat, méghozzá előbbre jöhet. Ahogy a monetáris lazító program is véget érhet szeptember-október környékén, ugyanis a piac, a gazdaság már nem igényli a pénznyomda további működtetését, megvan nélküle is. A Fed a pénznyomtatással rekordszintre, 4410 milliárd dollárra dagasztotta mérlegfőösszegét.

A Fed az ülésről kiadott közlemény szerint úgy látja, hogy az infláció hosszú távon is a 2 százalékos megkívánt szint környékén marad, és a munkaerő-piaci folyamatok is kedvezően alakulnak, azaz nő a foglalkoztatottság és csökken a munkanélküliség. Itt azonban még nem ideális a helyzet, ugyanis még jelentős kihasználatlan kapacitás mutatkozik az amerikai gazdaságban: van hová fejlődni.

És a fejlődés már meg is mutatkozik a számokban, hiszen a szerdán közzétett második negyedéves GDP messze a várakozások felett alakult. Az elemzők 3,1 százalékos növekedést vártak, ennyivel kellett volna meghaladnia a második negyedév teljesítményének az egy évvel ezelőttiét, ehhez képest négyszázalékos adatot közöltek a statisztikusok.

Igaz, ez csak az első becslés, és jelentős korrekciók is elő szoktak fordulni az előzetes GDP-adatban, ám akkor is azt mutatja, hogy a világ vezető gazdasága erőre kapott a kemény, sőt katasztrofális tél okozta első negyedév gyatra teljesítménye után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.