Februárig elkészül a kereskedelmi kódex

Az élelmiszerek kedvezőbb piaci helyzetét szolgáló új termékpálya kódexet február 10-ig kell elkészíteni a piaci szereplőknek, ha addig nem sikerül önkéntes egyezségre jutni a termelőknek, feldolgozóknak és a kereskedőknek, akkor kereskedelem szabályozásáról törvényt hoz az Országgyűlés.

Az állattartók félpályás forgalomlassítással tudták tárgyalóasztalhoz kényszeríteni a multinacionális élelmiszerláncok képviselőit, és az egyeztetések megkezdődtek többek között arról, hogy korrekt módon kerülhessenek magyar termékek a boltok polcaira, valamint  a magyar törvények szerint fizessenek az árukért.

A kereskedők ellenben azt állították, ha növelik a boltokban a magyar termékek arányát, akkor elveszítik az olcsó importban rejlő előnyöket, és vásárlóikat is, akiknek a termékválasztáskor a minőségnél, és a megbizhatóságnál fontosabb az ár. Az agrártárca által kezdeményezett első, két héttel ezelőtti találkozón még nem közeledtek az álláspontok.

A hazai élelmiszertermelők, feldolgozók és kereskedelmi láncok és az agrártárca képviselőinek szerdai budapest,i zárt egyeztetőtárgyalásán abban maradtak, hogy közösen létrehoznak egy élelmiszer termékpálya kódexet és ennek megállapításait mindannyian betartják.

Dékány András az agrártárca szóvívője elmondta azt is, hogy a tárgyalófelek abban egyeztek meg, hogy csak akkor lehet a magyar élelmiszereknek nagyobb piacot, jobb marketinget, a termékpálya szereplőinek jövedelembiztonságot garantálni, ha mindannyian megegyeznek a kötelező szabályok betartásában.


Megtudtuk azt is, hogy a részletekről egy 16 tagú bizottság egyeztet majd -, amelybe a tárgyalófelek 4-4 szakértőt delegálnak -, s az első munkaanyagot január 7-én vitatják meg. A grémiumnak a megállapodás első változatával január 15-re kell elkészülni, s legkésőbb február 10-ra már az aláírható kódex is megszületik, azért ekkor, mert egy országgyűlési határozat értelmében kötelezi a kormányt, ha nem születik meg a megállapodás, akkor törvényt kell hozni a kiskereskedelem szabályozásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.