Fazekas miniszter nem enged az agrárbankból

Továbbra sem tett le az önálló agrárbank létrehozásáról Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, pedig az MFB és a takarékszövetkezetek között formálódó együttműködéssel ugyanazt az eredményt gyorsabban és olcsóbban is el lehet érni.

A kormányzat jelenleg is vizsgálja az agrárbank felállításának lehetséges alternatíváit, megvalósítási lehetőségeit és feltételeit, továbbá az agrárgazdaság finanszírozását javító, kedvezményes hitelprogramok kibővítését tervezi az idén - derül ki a vidékfejlesztési miniszternek egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium részvételével közös előterjesztés készült a kormány részére az agrárbank felállításának koncepciójára, tevékenységi körére vonatkozóan - válaszolta Fazekas Sándor tárcavezető Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. számításai szerint egy új bank alapítása körülbelül egy-két évnyi időt igényel, költsége pedig a vidéki lakosság, illetve a gazdálkodók eléréséhez szükséges mintegy száz fiók felállítását is magában foglalva nagyságrendileg húszmilliárd forintot tesz ki - közölte a miniszter.

A válaszból az is kiderül: a Vidékfejlesztési Minisztérium határozott szándéka, hogy a jövőben is tovább folytassa a kedvezményes hitelprogramok kibővítését, feltételrendszereik még kedvezőbbé tételét. Az idén a tervek szerint a tárca elindítja az élelmiszeripari forgóeszköz hitelprogramot és a termelői együttműködések finanszírozási helyzetének javítása érdekében bővíti a TESZ forgóeszköz hitelprogram kedvezményezetti körét.

Az MFB által működtetett kedvezményes hitelprogramok és az Agrár Széchenyi-kártya program keretében kihelyezett hitelek 55 milliárd forintot meghaladó együttes összege már jelentős részarányt képvisel az agrárvállalkozások 300 milliárd forintot meghaladó hitelállományán belül - fejti ki a miniszter a válaszban, hozzátéve: ugyanakkor ezen eszközök katalizátoraként és kiegészítőjeként szolgálhatna az agrárbank.

A Népszabadság úgy tudja, az agrárbank létrehozását lényegében csak Fazekas Sándor szorgalmazza a kormányban. Információnk szerint - egyébként a miniszter által most ismertetett okok miatt - nem tartja életszerűnek egy pénzintézet létrehozását az MFB vezetése sem. A fejlesztési bank tevékenységében a mezőgazdaság kiemelt területnek számít, az elmúlt években egy sor új hitel- és garanciaprogramot indított el a bank.

Az MFB ráadásul tavaly bevásárolta magát a Takarékbankba, a takarékszövetkezetek ernyőintézményébe. Az állami hitelintézet így közvetve egy már létező, több száz elemből álló fiókhálózathoz fér hozzá. A tervek szerint a takarékokkal kialakítandó szorosabb együttműködés révén egy lényegesen szélesebb körhöz tudja majd eljuttatni kedvezményes kondíciójú termékeit, vagyis semmi szükség egy új hitelintézet, egy önálló agrárbank létrehozására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.