Fapadosok: nem csak a repülők emelkednek

A hanyatló nyugaton nem csökken az emberek utazási kedve, a legnagyobb fapados légitársaságok eredményei ennek megfelelően látványosak, a részvényeik pedig szárnyalnak.

Csaknem öt százalékos emelkedésben voltak a Ryanair papírjai ma reggel a tőzsdenyitást követően annak hatására, hogy a társaság második negyedéves jelentése a nyereség több, mint duplázódásáról számolt be – az előző év azonos időszakához képest. A menedzsment így több idei profit figyelmeztetés kiadása után emelt a várható nyereségen, s rendkívüli osztalék kifizetéséről is döntött.

A hazánkban is erős pozíciókkal jelen lévő ír diszkont légitársaság nettó eredménye az egy évvel korábbi 78 millió euróról 197 millió euróra emelkedett, ami még a Reuters 157 milliós elemzői konszenzusát is jelentősen meghaladja. A bámulatos negyedév az erős húsvétnak köszönhető, de jobb lehet a nyár is, hiszen a légitársaság a májusi 580-620 millió eurós nettó eredmény  előrejelzésről a 620-650 milliós sávba tolta fel a hivatalos várakozásait 2014-re.

No persze, ott a meglepetés lehetősége is: figyelmeztették a befektetőket, hogy nem látják előre a második negyedéves folyamatokat, ebbe pedig beleértendő a kerozinár alakulása, az utazóközönség fizetőképessége, s a repüléssel kapcsolatos biztonsági szabályozások is, melyek változhatnak a maláj gép ukrajnai lelövése nyomán. 

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary arra számít, hogy a versenytársak csökkentik az áraikat, ha látják: a Ryanair az olcsó árakkal milyen jó foglalási eredményeket tudhat magáénak. Ez persze, mindenki tudja, csak a marketingszöveg: a Rynaiéppúgy ad olcsó jegyeket az impulzus-vásárló utazóközönségnek, mint roppant drágát az üzleti célból utazoknak. Bevezettek bizonyos bevétel-generáló prémium szolgáltatásokat, mint az elsőbbségi biztonsági ellenőrzés, vagy épp enyhítették a kézipoggyászok rigorózus szabályait. A cég nekimegy a hagyományos légitársasági szektornak, s télen, amikor a szabadidős turizmus miatt gépeinek tucatjait állítja le, nyolc százalékkal növeli kapacitását az üzleti szegmens kiszolgálása érdekében.

Versenyeznek a befektetőkért is: a sorozatos profitfigyelmeztetések miatt kiábrándult befektetőket rendkívüli osztalékkifizetést irányzott elő, amely a negyedik negyedévben lesz esedékes, 520 millió euró értékben, ami részvényenként 37,5 centnek felel meg.

Emelt előrejelzésein az Easyjet is: a szeptember harmincadikán véget érő pénzügyi évében 545-570 millió font közötti nyereségre számít. A legfőbb vetélytárs, 9,4 százalékkal, 17,9 millióra növelte forgalmát, miközben gépeinek töltöttsége is emelkedett 2,2 százalékkal, a bűvös 90 százalék fölé. Az 1240 millió font 8,6 százalékkal magasabb árbevétel, mint az egy évvel korábbi negyedévben, amiben csak apró szépséghiba, hogy az egy utasra jutó 69,12 fontos bevételt nem sikerült érdemben növelni.  A flotta 211-ről 222-re nőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.