Falhoz állítják a szén-monoxid-mérőket

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság februárban rendkívüli ellenőrzés keretében megvizsgálja a forgalomban lévő szén-monoxid-mérő készülékek biztonságosságát és megfelelőségét – az ellenőrzésre Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter adott utasítást. Tavaly a fogyasztóvédelmi hatóság két alkalommal is vizsgálta az érzékelőket. Az ellenőrzések során kiderült, hogy a készülékek többsége nem felel meg az előírásoknak.

A vizsgálati eredmények alapján a fogyasztók érdekében szükséges és indokolt a további készülékek gondos tesztelése – indokolták a most induló vizsgálatot. Amint arról korábban beszámoltunk: a fogyasztóvédelmi hatóság által tavaly ősszel bevizsgált tíz termékből kilenc a szén-monoxidos környezetben később vagy egyáltalán nem riasztott. Ráadásul nem ez volt az első vizsgálat, amely ilyen lehangoló eredményt hozott.

Másfél évvel ezelőtt egy szaklap megbízásából vették górcső alá a termékkört, és már akkor is úgy találták, hogy a piacon kapható riasztók java nemcsak hogy használhatatlan, hanem egyenesen veszélyes, hiszen a felhasználót hamis biztonságérzetben tartja. A termékkörre vonatkozó angol nyelvű szabványt tavaly fordították magyarra és „honosították”, azaz olyan kiegészítésekkel látták el, amely pontosítja, hogy milyen terméket adhat ki a kezéből a gyártó és a forgalmazó.

A régebbi, az uniós csatlakozás előtti tagállami engedélyezési rendszert mára egy másik váltotta fel, vagyis a gyártónak a hatóság felszólítására igazolnia kell, hogy a terméke megfelel a vonatkozó biztonsági előírásoknak. A probléma azonban az idevágó uniós szabványok átjárhatósága volt – nem véletlen, hogy az unióban is úgy 50 százalék körüli a szénmonoxid-riasztók hibaaránya.

A februári rendkívüli vizsgálatot követően a szakemberek március 15-ig összeállítanak egy „pozitív listát”, amelyet elérhetővé tesznek fogyasztók számára is. Ezen a listán azok a szén-monoxid-mérők szerepelnek majd, amelyek biztonságos működéséről a fogyasztóvédelmi hatóság meggyőződött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.