Fájó pont az ex-elnök 227 milliós nyugdíja

A Royal Bank of Scotland (RBS) a korábban jelzettnél is nagyobb leépítésre kényszerül - ismerte el Philip Hampton elnök az állami mentőövvel talpon tartott brit óriásbank új elnöke. Hogy a már elhatározott 2700 fős leépítés felett hány dolgozójuktól válnak meg, azt nem árulta el. A bank vesszőfutásáért hibát hibára halmozó elődjét, Fred Goodwillt kárhoztatta.

„Becsülettel el kell ismernünk, hogy mind Nagy-Britanniában, mind külföldi érdekeltségeinknél további leépítésekre kényszerülünk" - áll Hampton beszédének előszavában. A Bloomberg által ismertetett beszédben az elnök három évre szóló, 2,5 milliárd fontos költségcsökkentési tervet is felvázol annak érdekében, hogy minél hamarabb tudják visszafizetni jelenlegi legnagyobb tulajdonosuknak, a brit államnak a tőle kapott 20 milliárd fontos támogatást.

Az állam jelenleg 58 százalékban tulajdonos, de a "mérgezett papírok" kivásárlásával részesedése 75 százalékra nő. A cégben az államot képviselő U.K. Financial Investments Ltd. egyébként a héten világossá tette, hogy nem fogadja el a bank premizálási beszámolóját, ezzel is tiltakozva Fred Goodwin eltávolított vezérigazgató évi 703 ezer fontos nyugdíjjárandósága ellen.

A közhangulat javulását, a bankkal szembeni ellenségesség oldódását reméli az elnök attól, hogy felkérte Goodwint: mondjon le az átszámolva évi 227 millió forintnyi nyugdíjának legalább egy részéről. Hampton szerint édesmindegy, hogy elődje visszaadja-e a pénzt vagy jótékonyságra fordítja, csak végre valami pozitív előrelépés szülessen a kínos kérdésben. Hampton szerint Goodwin nyitott volt és azt mondta, hogy fontolóra veszi a kérést. Hogy ezt milyen meggyőződéssel teszi, azt Hampton nem tudta leszűrni.

Philip Hampton hangsúlyozta, hogy mind a politikának, mind a közvéleménynek ideje lenne már túllépnie azon, ami a banknál történt. Az előző menedzsment hibái amúgy is fájnak eléggé. Főként a holland ABN Amro megvásárlására kidobott 14,3 milliárd eurót siratják, hiszen annak döntő szerepe volt az RBS összezuhanásában. Ha nem vették volna meg csillagászati összegért holland pénzintézet nagy részét, a tavalyi évet adózás előtti profittal tudták volna zárni.

Goodwin rossz időben, rossz üzletet, rossz áron és rossz fizetési feltételekkel kötött - hibáztatta elődjét Hampton. Bármily fájdalmas, ezen már nem tudunk változtatni - tette hozzá.

Bankellenes tüntetés a Cityben, 2009- áprilisában. A népharag a betétesek pénzével hazardírozó RBS-t is elsodorta
Police in riot gear stand outside a Royal bank of Scotland branch near the Bank of England in London April 1, 2009. Thousands of demonstrators converged on London's financial district on Wednesday, chanting "abolish money" and "storm the banks" in a
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.