Fagyos „nyet“ Timosenkótól Ficónak

Ukrajnának nincs elegendő gáza; Pozsonynak Moszkvához kell fordulnia, ha azt akarja, hogy helyreálljon a szállítás - utasította el Julia Timosenko a szlovák kormányfő kérését. Robert Fico szerint ha 11-12 nap múlva sem érkezik gáz, Szlovákia eddig példátlan intézkedésekre kényszerül.

Ridegen elutasította szerda délelőtt az ukrán kormányfő szlovák kollégájának azt a kérését, hogy Ukrajna végre eressze át a vezetékein a Közép-Európába irányuló orosz gázmennyiséget. Julia Timosenkót nem hatotta meg Robert Ficónak az a drámai bejelentése sem, hogy Szlovákiának mindössze 11-12 napra elegendő gáztartaléka van, s ha addigra nem áll helyre a szállítás, akkor Pozsony olyan intézkedésekre kényszerülne, amelyre az ország történetében még nem volt példa. További konkrétumokat azonban a szlovák miniszterelnök nem közölt.

- Forduljanak Moszkvához, hiszen az oroszokkal kötöttek szerződést. Ukrajnának nincs elegendő gáza. Ha a Gazprom annyit szállít ebből az energiából, mint legutóbb decemberben, akkor ismét helyreállítjuk a gázszállítást – válaszolta az ukrán kormányfő Robert Ficónak.


Az eredménytelen egyezkedést követően a szlovák miniszterelnök, továbbá Ján Kubis külügyminiszter és Miroslav Jahnátek, a gazdasági tárca vezetője Moszkvába repült, ahol a bolgár kormányfővel együtt ma délután Vlagyimír Putyinnal tárgyal.
Várhatóan a szlovák kormányküldöttség hazaérkezése után Pozsonyban ismét összeül a válságstáb, hogy áttekintse az ország energetikai helyzetét. A tanácskozáson ismét megvitatják, hogy újraindítsák-e a tavaly decemberben leállított jászlói atomerőművet (Jaslovské Bohunice), amely az ország egyre kritikusabb áramellátását segíthetné. Múlt szombaton a szlovák kormány rendkívüli ülésén elrendelte az előkészületek megkezdését, kedden pedig a szlovákiai Atomenergetikai Felügyelet (UJD) kiadta a Nagyszombat (Trnava) melletti létesítmény ideiglenes üzembehelyezéshez szükséges engedélyt.

Egyelőre azonban a kabinet kivár, mert Ausztria azonnal tiltakozott, az Európai Bizottság pedig óva intette Szlovákiát az uniós szerződésszegéstől. Pozsony ugyanis a csatlakozási dokumentumban vállalta, hogy 2008 végéig leállítja az elavult atomerőmű mindkét blokkját, amit meg is tett. Megbízható értesüléseink szerint Brüsszelben közölték, hogy ha mégis újraindítja az erőművet, akkor Pozsony nem kapja meg a leállítás költségeinek enyhítésére már jóváhagyott 590 millió euró uniós támogatást. A szlovák kormány ezért diplomáciai eszközökkel igyekszik az Európai Bizottságot jobb belátásra bírni.


A pozsonyi Sme mai számában Demko Árpád, a Szlovákiai Gázművek (SPP) volt vezérigazgatója, élesen bírálja a pozsonyi kabineteket, mert a rendszerváltás óta semmit sem tettek annak érdekében, hogy csökkentsék az ország orosz gázfüggőségét. A kelet-szlovákia nagykaposi (Velké Kapusany) tranzitállomást már régen összeköthették volna a lengyelországi Jamal gázvezetékkel, ahova Fehéroroszország felől zavartalanul áramlik az orosz gáz. - Közel van az ausztriai, baumgarteni tározó is, valamint a HAG vezeték, amelyen keresztül Magyarország kap gázt az osztrákoktól. Rimaszombatnál (Rimavská Sobota) csatlakozni lehetne a magyarországi vezetékre. Ráadásul nem voltak kellő mennyiségben feltöltve az ország szükségleteihez képest  nagy kapacitású tározók sem – nyilatkozta az egyik legismertebb szlovákiai szakember.

Robert Fico Julia Timosenkónál Kijevben. Fagyos viszony.
Robert Fico Julia Timosenkónál Kijevben. Fagyos viszony.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.