Fagyasztják már a frizsidervásárlást is

Az óvatosság lett úrrá Amerikán: lassan már senki sem vesz nagyobb értékű tartós fogyasztási cikket. Ez szűrhető le a megrendelésállomány elkeserítő mértékű, 6,2 százalékos októberi csökkenéséből.

A tartós fogyasztási cikkek megrendelései kétszer akkora ütemben csökkentek októberben az Egyesült Államokban, mint azt az elemzők várták. Ez újabb bizonyíték a gazdasági válság mélyülésére. A lakosság és a vállalatok nem, vagy csak igen nehezen jutnak hitelhez, ez tükröződik vissza az utóbbi két év leggyengébb adatában. Szeptemberben még csupán 0,2 százalékos volt a rendelés-visszaesés, míg októberben már 6,2 százalékos mínuszról szóló adatot tett közzé a Kereskedelmi Minisztérium. A fogyasztói költések is drasztikusan visszaestek, méghozzá a legutóbbi, 2001-es recesszió óta nem látott szintre.

Legnagyobb ütemben, 11 százalékkal a szállítási eszközök iránti kereslet csökkent. Ezen belül a polgári utasszállító gépekre 4,7, a gépjárművekre pedig 4,5 százalékkal kevesebb értékben adtak fel megrendelést. A világ második legnagyobb repülőgép-gyártója, a Boeing októberben 14 gép leszállítására írt alá szerződést, míg az előző hónapban ugyanez a két számjegy szerepelt a rubrikában, csak fordított sorrendben. Az autóipar adatai szerint az októbert megelőző 12 hónapban 10,6 millió személyautó és könnyűteherautó talált gazdásra, a legkevesebb 1991 óta.

A regionális és az ágazati előrejelzések további forgalomcsökkenést vetítenek előre, azaz a helyzet még rosszabbra fordul, ez pedig a beruházások elmaradásával vagy átütemezésével, a GDP újabb csökkenésével jár együtt - értékeli a helyzetet írásában a Bloomberg.

Az elemzők már nem is recesszióról, hanem egyenesen mély recesszióról beszélnek. Michelle Meyer, a Barclays Capital New York-i szakértője szerint ha az előbbi számokhoz hozzávesszük az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma 543 ezerre emelkedett az előző heti 529 ezerről, akkor már nem is elhamarkodott ilyen jelzővel illetni a válságot.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.