Fagyásjelek az informatikai szektorban

Összesen 10-12 százalékos visszaesésre számít a hazai informatikai szakma, ezen belül a berendezések, számítógépek értékesítése a harmadával is visszaeshet. A kiskereskedelemben viszont alig tapasztalható visszaesés.

Noha tavaly év végén még csak hat százalékos gyengülést jósoltak a hazai informatikai ipar szereplői, mára kiderült: a helyzet sokkal rosszabb, 10-12 százalékos lesz a visszaesés 2008-hoz képest – mondta lapunknak Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke. A mínusz sokkal durvább is lehetne, ha bizonyos részterületeken nem lenne még a válság ellenére is erőteljes növekedés.

A recesszió miatt az informatikai szektorban dolgozók mintegy tíz százaléka veszthette el az állását. Pontos nyilvántartások hiányában ez csak becslés, a valós helyzet közel sem ilyen egyszerű: hazánk Európa második legnagyobb számítástechnikai gyártó-kapacitással rendelkező országa, ám ennek egy részét a vállalatok elkezdték leépíteni, rengeteg munkavállalót (és kölcsönzött munkaerőt) elküldve a cégektől. Ugyanakkor, a magas képzettséget igénylő, innovatív cégek folyamatos munkaerő-hiánnyal küzdenek: ma négyezer betöltetlen informatikai állás van Magyarországon.

A nagy cégek informatikai beruházási kedve már kezd visszatérni, a kezdeti, fűnyíró-elven alapuló megszorítások után. – Pont a bankszektor cégei kezdtek el leghamarabb innovatív megoldásokra költeni – fejtette ki Keresztesi János. Hozzátette: a vállalatok is azokat a – főként szoftver – termékeket keresik, melyeknek megtérülési ideje 6-9 hónapon belüli, azaz rövid távon is komoly megtakarítást hoznak. Nemrég például a Raiffeisen Bank vezette be a Novell egyik eszköznyilvántartó megoldását, amely pár hónap alatt visszahozta a tízmilliós nagyságrendű beruházás árát. Népszerűek az internetes kereskedelmi rendszerek és az olyan, virtualizációs szoftverek, amelyek a meglévő gépek szabad kapacitását kihasználva lehetővé teszik, hogy kevesebb – gyorsan avuló – tárgyi eszköz vásárlására kelljen pénzt költeni.

Ezen a téren tehát komoly a növekedés, viszont a gépek, szerverek értékesítésében harminc százalékos visszaesést várnak. Hiába ugyanis az eszközök „erkölcsi” avulása, azok sok esetben még jó ideig használhatók, ezért a cégek nem szánják rá magukat a cseréjükre. A szakmai szervezet elnöke szerint ugyanakkor a lakossági eladások a várakozásokkal ellentétben egyelőre nem estek drasztikusan.

Komoly a gond azonban a kis- és közepes vállalkozásoknál – átlagosan felére csökkent az informatikai költésük. Ezzel saját versenyképességüket rontják – akaratlanul. – A hazai kis- és középvállalati szektor informatikai ellátottsága az egyik legrosszabb az EU-n belül, 4-5 éves lemaradásban van. Az általuk generált forgalom drasztikus visszaesése komoly fejfájást okoz az egész szektornak – mondta az IVSZ elnöke, aki szerint a korábban beígért, 200 milliárd forintos uniós támogatás gyorsabb kiutalása segíthetne a helyzeten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.