Ezúttal a dohányadó miatt jöhet újabb kötelezettségszegési eljárás

A Philip Morris büntetőadóját vizsgálja az Európai Bizottság - derül ki az uniós piaci biztos Elżbieta Bieńkowska Világgazdaságnak adott interjújából. A biztos szerint folyamatossá váltak a külföldi cégeket diszkrimináló magyar döntések, ami rontja Magyarország megítélését az Európai Unióban.
„Kormánytagokkal folytatott budapesti tárgyalásaimon is elmondtam: nem akarjuk másképp kezelni Magyarországot, mint a többi tagállamot, és azt sem szeretnénk, ha úgy tűnne, automatikusan indítjuk az újabb és újabb eljárásokat, ám tény, a külföldi cégek hátrányosabb megítélésével kapcsolatos panaszok folyamatossá váltak, ami általánosságban rontja az ország megítélését Európában" - fogalmazott  Elżbieta Bieńkowska uniós belső piaci biztos a Világgazdaságnak a szerdai tárgyalások után.

A lap kérdésre biztos megemlítette, hogy a Bizottság már vizsgálja az egészségügyi hozzájárulás címén a dohánycégektől, ám elsősorban a Philip Morristól (PM) beszedett adót. Mint arról írtunk az adó túlnyomó részét egyetlen cég a jelenleg egyik piacvezetőnek tudott PM-nek kell állnia, míg a külföldi kiskereskedelmi láncokat sújtó különadók mintájára szintén sávosan beszedni kívánt dohányadó a magyar tulajdonú cégeken nem, vagy alig érinti.

A biztos úgy látja, az Európai Unió egy, az USA-nál nagyobb belső piac lehetne, ám nem valósult még meg elsősorban a szolgáltatások szabad áramlása. Konkrétan az internetes kereskedelmet említette, mint fejlesztendő célterület, de szerinte integrálni kellene az egyes szakmai képzéseket is, így jelenleg is több mint 400 olyan szakma van, amiben a tagországok nem, vagy csak nehezen fogadják el egymás végzettségeit.  
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.