Ezt még megúszhatjuk! Megkezdődött az uniós pénzügyminiszterek találkozója

Várhatóan érvénytelenítik az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei pénteken kezdődött találkozójukon azt a három hónappal ezelőtti döntésüket, amely szerint az államháztartási hiány túlzott mértéke miatt csökkentették volna Magyarország jövőre felhasználható uniós támogatási keretét.

A luxembourgi értekezlet előtt diplomáciai források megerősítették, hogy nem számítanak komolyabb ellenállásra a döntés visszavonását javasló európai bizottsági előterjesztés ellen.

A miniszterek még márciusban - hosszas vita után - arra hivatkozva határoztak a felfüggesztésről, hogy "Magyarország nem tett eredményes intézkedéseket a 2009. július 7-i tanácsi ajánlás nyomán a túlzott hiány hiteles és fenntartható módon, 2011-ig történő megszüntetésére". Már akkor bejelentették ugyanakkor azt is, hogy a pénzügyminiszteri tanács "2012. június 22-i ülésén vissza kíván térni a kérdésre annak érdekében, hogy a feltételek teljesülése esetén megszüntesse a felfüggesztést".

A frissített magyar konvergenciaprogram és más intézkedések elemzése nyomán május végén nyilvánosságra hozott javaslatában az Európai Bizottság már úgy értékelte, hogy "Magyarország a túlzott hiány megszüntetetésének irányában megfelelő előrehaladást biztosító intézkedéseket tett". Ennek megfelelően José Manuel Barroso elnök személyesen javasolta a felfüggesztés megszüntetését.

Brüsszeli források szerint az EU soros dán elnöksége arra számít, hogy pénteken a minisztere lényegében vita nélkül jóváhagyják a bizottság előterjesztését. A tanács - összhangban az Európai Bizottsággal - egyebek között várhatóan azt állapítja majd meg, hogy a konvergenciaprogramban szereplő intézkedések megfelelő választ adnak a márciusi ajánlásokra.

Ez esetben a döntés azonnali hatállyal érvényét is veszti.

Az uniós pénzügyminiszteri ülésen várhatóan döntenek a túlzott hiány miatt Németország és Bulgária ellen folyó eljárás leállításáról is. További téma a pénzügyi tranzakciós adó, a jövő heti állam- és kormányfői EU-találkozó előkészítése, valamint a 2014-ben kezdődő hétéves keretidőszak költségvetése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.