Ezt is megéltük: két év felfüggesztett börtön kalózkodás miatt

A Pest Megyei Bíróság – két év börtönről szóló – ítéletet hozott egy informatikussal szemben a szerzői jogok megsértése miatt.

A bíróság a rendszerinformatikusi végzettséggel rendelkező vádlottat 5 rendbeli - ebből 4 rendbeli üzletszerűen - szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének büntettében és 33 rendbeli szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének vétségében találta bűnösnek és ezért 2 évi börtönbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását azonban 5 év próbaidőre felfüggesztették. A bíróság ugynakkor 600 ezer forint vagyonelkobzásról is döntött a vádlottal szemben.

A cselekmény jogi megítélése a korábbi gyakorlattal szemben határozottan szigorodik – írja a BSA (Business Software Alliance ) közleményében. Utóbbi társaság a világ kereskedelmi szoftver- és hardvergyártóinak szócsöveként működik) A bíróság mostani döntése - a BSA megítélése szerint - az ítélkezési gyakorlat egyértelmű szigorodását és a szerzői jogok megsértőivel szembeni határozottan erősödő megítélést tükrözi, ezzel pedig felhívja a figyelmet a jogsértések jogi kockázataira.

A magyar államot és a gazdaság szereplőit évente 100 milliárdos nagyságrendű kár sújtja az illegális szoftverfelhasználás következményeként. Ennek megfelelően kimagasló jelentőséggel bír, hogy Magyarországon csökkenjen az illegális szoftverhasználat jelenlegi 42 százalkékos aránya, továbbá fokozottabban érvényesüljön a szoftverek oltalmát biztosító szerzői jogok védelme.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.