Ezrével mennek tönkre a vállalkozások

Januárhoz képest valamelyest csökkent februárban a hazai vállalkozásokkal szemben elrendelt felszámolások száma, még így is több cég ment azonban tönkre, mint a tavalyi azonos időszakban. Idén akár 17 ezer társaságot is felszámolhatnak Magyarországon, miközben a végelszámolások száma is dinamikusan emelkedik.

Februárban csökkent a felszámolási eljárások száma, ugyanakkor számottevően nőtt a végelszámolásoké – derül ki az Opten céginformációs szolgálató közleményéből. Idén januárban 1325, míg februárban 1020 felszámolási eljárás indult.

A megtorpanás azonban csak a növekedés dinamikáját fékezi, hiszen tavaly februárban 958 felszámolás kezdődött. Az Opten elemzése szerint ugyanakkor a megtorpanás nem jelent trendfordulót, ezért egyelőre nem módosítják prognózisukat, amely szerint az idén akár 17 ezer céget is felszámolhatnak.

A végelszámolások száma (amikor a cégek maguk határozzák el megszüntetésüket) felével nőtt egy év alatt, idén februárban 1233 ilyen eljárás indult. Az Opten előrejelzése szerint pedig a tavaszi közgyűlések idején tovább emelkedik a végelszámolások száma.

A cégalapítási kedvnek nem állta útját a válság. Két éve februárban 2800 új céget jegyeztek be, tavaly ugyanebben a hónapban 4208-at, míg idén februárban viszont már 4341-et. Az elemzés megjegyzi, hogy a cégalapítók köréből ki kellene zárni a "csődlovagokat" (azok a vállalkozók, akik veszteséges cégeiket – a tartozásokkal együtt – egyszerűen hátrahagyják, majd új vállalkozást alapítanak) és emelni kellene a cégalapításhoz szükséges minimális tőkét, amely jelenleg egy kft.-nél 500 ezer forint, így ugyanis sok felsázmolást el lehetne kerülni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.