Ezért adták el a Posta pénzszállító cégét

Jó döntésnek tartja Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója, hogy eladták a Posta kizárólagos tulajdonában álló pénzszállító társaság tulajdonjogának felét. A takarékok és az FHB beszállása nyomán ugyanis a cég nyereségessé vált.
Szarka Zsolt a Napi.hu-nak azt mondta, azért értékesítették a JNT/MPT Security Zrt.-ben fennálló részesedésük egy részét, mert a Posta a 100 százalékos saját tulajdonában álló pénzszállító társaságnak évről évre egyre kevesebb megrendelést adott, mivel a levélpostai tevékenység visszaesése mellett a pénzszállításhoz kapcsolódó megrendelések száma és értéke is csökkent. Ez jelentős bevételkiesést jelentett a JNT számára, amit nem tudtak teljes egészében egyéb piaci megrendelésekkel kompenzálni. A piac szereplőinek szondázása és a piaci tendenciák ismerete alapján egyértelmű volt, hogy jelentős, stabil új megrendelésvolument csak úgy lehet szerezni, ha a megrendelő tulajdonossá is válhat a társaságban.

Ezzel gyakorlatilag egy időben a Magyar Postát több érdeklődő is megkereste vételi szándékkal – tette hozzá Szarka Zsolt. Közülük a Posta vezetése a tárgyalásokat a Magyarországon a legjelentősebb megrendelésvolument biztosító takarékszövetkezeti szektorral kezdte meg. Végül a részesedésért legtöbbet ígérő és legnagyobb megrendelésvolumenre garanciát vállaló két banknak (Takarékbank Zrt. és FHB Jelzálogbank Nyrt.) értékesített 40, illetve 10 százalékos tulajdonrészt azzal a céllal, hogy a két bank saját hálózatát, illetve a szövetkezeti hitelintézeti hálózatot is a postai tulajdonú cég ügyfelei között tudhassa.

Az együttműködés az új ügyfelekkel a pénz- és értékszállítási területre koncentrál, az őrzés-, illetve a vagyonvédelem területére egyelőre nem, bár folynak egyeztetések a vagyonvédelmi szolgáltatásokról is. Az értékesítés és a két bankkal megkötött szerződések nyomán az új néven tovább működő MPT Security a korábbi 1100 postai és egyéb piaci szállítási ponton túl további mintegy 1700 új szállítási pontot lát el. Így az MPT Security szolgálja ki az ország legnagyobb pénzügyi hálózatát – mondta a vezérigazgató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.