Ezermilliárdos infúzió az építőiparnak

Az építkezések keresletnövelő hatásában bízik a kormány: döntően EU-s forrásból mintegy 1900 milliárdot fordítanak a következő másfél évben útépítésre, járóbeteg-szakellátók létesítésére, iskolafelújításra, vasút-rekonstrukcióra.

Az építőipar szereplői még tavaly decemberben kérték a kormánytól, hogy tegye elérhetővé a közeljövőben induló beruházások listáját, mert így a cégek előrekalkulálhatnak. - Bár az elmúlt hetek nagy elbocsátásai az építőipart is sújtották, sok vállalat kivárt, de nem tudták, meddig érdemes megtartaniuk az embereket, lesz-e megrendelés a követező negyed-, félévben - mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke kedden, amikor Bajnai Gordon, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) vezetője átadta a szakmai szervezeteknek azt a dokumentumot, amely tételesen tartalmazza a következő másfél év uniós fejlesztéseit.

A listán a többi között 267 iskola, 24 rendelőintézet, 78 városi terület megújítása szerepel, és több mint 400 kilométer vasúti, illetve mintegy 350 kilométer közúti beruházás valósulhat meg, mintegy hatmilliárd euró - 1868 milliárd forint - értékben.

A közel 650 beruházás pénzügyi forrását főként az Európai Unió által rendelkezésre bocsátott fejlesztési pénzek teremtik meg, a kormány pedig arra számít: több tízezer munkahely menekülhet meg. Bajnai Gordon szerint ezek az építkezések részben ellensúlyozhatják a válság hatásait, és a gazdaságélénkítő csomag részeként kiegészítik az eddigi intézekedéseket.

Az építőipar teljesítménye 2006-ban stagnált, 2007-ben 17, tavaly pedig hat százalék volt a visszaesés. - Az ágazat egy éves teljesítménye felel meg az idén és jövőre elinduló, most közzétett építőipari beruházási programnak, amelyből jelenleg mintegy 400 milliárd forint értékű projekt megvalósítása már fut - mondta a tárcavezető.


A beruházások listája, a közbeszerzés stádiumának állapota és a fizikai indulás időpontja is elérhető az Építőipari Piactéren (ez a keresőprogram segíti az építőipar szereplőit az uniós projektek és a közbeszerzések közötti tájékozódásban), a www.nfu.hu/epitesugyi_kereso címen.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.