Csak hízik az államadósság - okozhat még kínos pillanatokat

Módosítják a költségvetést, megemelik a hiányszámot, de nem annyira írják át, hogy a kormány megmondja, pontosan mennyire is számít a reklámadóból.

Bócsi Krisztián / Népszabadság/archív

A büdzséhez most azért nyúlnak hozzá hivatalosan, hogy elszámolják az állami bevásárlásokat – az Antenna Hungária, a Főgáz és a hulladékhasznosítással foglalkozó Ave-csoport megvételét. A 152 milliárd forint értékű kiadás nem növeli az uniós elszámolású deficitmutatókat, marad a 2,9 százalékos cél. (Valójában a törvényjavaslat indoklása is úgy fogalmaz, hogy „jelenlegi ismereteink szerint” nem növeli a hiányt a bevásárlás. A Költségvetési Tanács azonban úgy vélte, ennek azért van kockázata, és valóban: azt azért ma nem tudjuk megmondani, hogyan döntenek az elszámolásról a brüsszeli statisztikusok.)

Ugyanakkor az is biztos, hogy a kiadás megjelenik a pénzforgalomban, vagyis valójában azért kifizetjük ezt az összeget, ha az uniós statisztikában nem látszik is majd. Pontosabban látszik, csak nem ott: az ilyen bevásárlások ugyanis ha a hiányt nem is, de a bruttó államadósságot növelik, ami már elég nagy ahhoz, hogy az EU ezért szorongasson majd bennünket. Ráadásul az adósságnak az alaptörvény szerint is csökkennie kéne – így év végén ez még okozhat a kabinetnek kínos pillanatokat. Erre a Költségvetési Tanács is felhívja egyébként a figyelmet. A 152 milliárdos kiadás feljebb löki a központi költségvetésben elfogadott hiányszámot is: eddig 985 milliárd forintot vártak az év végére (ennek 83 százaléka már össze is jött fél évkor), most azonban már 1137 milliárd forint lesz a várakozás (a féléves arány így a szimpatikusabb 72 százalékra módosul).

A módosítás persze jó alkalom arra, hogy néhány más apróságról is gondoskodjon a kormány – az újakra javítják például a minisztériumok neveit (a közigazgatási és igazságügyi tárcából igazságügyi marad, a külügy viszont megkapja a külgazdasági jelzőt). Ennél fontosabbnak tűnik, hogy a módosítás – a hivatalos indoklás szerint – „egyértelművé teszi” a játékadó felhasználásának szabályait a totó esetében. Ez azt jelenti, hogy az internetes fogadásból származó játékadó-bevételt nem kell majd kötelezően „az utánpótlás nevelésére” fordítani, hanem – az eddigiekkel ellentétben, a totóhoz hasonlóan – a kormány határozza meg az elköltését, aminek a legegyszerűbb módja, hogy engedélyezi: az MLSZ fordítsa utánpótlás-nevelésre, illetve sportakadémiákra ezt a pénzt.

Ehhez képest apróságnak tűnik, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az új szabályok szerint fele- fele arányban osztozik majd a szén-dioxid-kvótánk eladásából származó (9,6 milliárd forintra becsült) bevételeken. A pénz felét továbbra is a fejlesztési tárca költheti el – ez információnk szerint a panelprogramra megy el, a másik felét viszont ezentúl az NGM-hez írják majd. Úgy tudni: a pénzt a tárca az elektromobilitás fejlesztésére szánja – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már korábban többször kifejtette, hogy ezt a kérdést stratégiai pontként kívánják kezelni, és az uniós források mellett hazai támogatásokat is a terület fejlesztésére fordítanának.

Ennél a közel ötmilliárdnál is nagyobb keretet remélhet azonban az NGM abból a módosításból, amely szerint a szakképzés új rendszerének támogatása miatt a kormány szabadon csoportosíthat majd át a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból. Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliek ellátásának fedezetéül szolgáló alapba a kormány tulajdonképpen szabad bejárást kap – így például könnyebben tudja majd finanszírozni a közmunkarendszer fenntartását is.

Mit vett a kormány?

A Főgáz Zrt. magánkézben lévő 49,83 százalékos részesedését a német RWE-től vásárolja meg az állami tulajdonú MVM, majd a többséget a fővárosi önkormányzattól – magyarázza az indítvány indoklása. Erre egyébként 77 milliárdot fordít a költségvetés.

Az Antenna Hungária visszaállamosításával a „nemzetstratégiai szempontból is jelentős országos műsorszórás, illetve szétosztás” kerül állami kézbe, 56 milliárd forintot fizettünk.

Az Ave Magyarország cégcsoport megvásárlása mindössze 14 milliárd forintba kerül. A társaság a tavaly állami kézbe került Remondis Magyarország Kft.-hez (ma Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltatóhoz) kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.