Ezer menedzserétől válik meg az Alcatel-Lucent

A távközlési berendezéseket gyártó Alcatel-Lucent összesen hatezer dolgozójától búcsúzik el, köztük ezer menedzserétől. A cél: megspórolni egymilliárd dollárt és nyereségessé tenni az óriásvállalatot.

A távközlési szektor számára gyártott berendezések világpiaca jövőre 8-12 százalék közötti mértékben fog zsugorodni az Alcatel-Lucent becslései szerint. A világ  második legnagyobb távközlésiberendezés-gyártója erre válaszul ezer fős elbocsátást jelentett be. Ben Verwayyen, a cég élére szeptemberben kinevezett új vezérigazgató ennek eredményeként egymilliárd eurós megtakarítást szeretne elérni a következő két évben. Azért ilyen sokat, mert a jól kereső vállalatezetői kart tizedeli meg a cégóriás. További ötezer fővel csökkentik a szerződéses állományt is.

Mindez azt jelenti, hogy az amerikai Lucent Technologies és a francia Alcatel 2006-os fúziójával létrejött óriásvállalatnál a 22,5 ezer főnek szűnik meg a munkahelye az utóbbi két évben. Csakhogy eközben a versenyképesség nem nőtt, az olcsón termelő ázsiai riválisok – élükön a Huawei-jel – egyre csökkentik a lemaradásukat, elszipkázva az Alcatel-Lucent megrendeléseit. A fúzió eddig a megtakarítási oldalon nulla, a kiadásin viszont ötmilliárd dolláros mínuszt hozott.

A cég a költségcsökkentés jegyében a gyártást is átszervezi. Az eddigieknél szigorúbb anyagi feltételeket kínál a beszállítóinak, értékesítési láncában pedig kiszűri a párhuzamosságokat – írja a MarketWatch.
Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy jövőre nullszaldósra hozzák ki a vállalat mérlegét. Az Alcatel-Lucent ugyanis már üzemi szinten is veszteséges, 1,323 milliárd dollár az első háromnegyed év deficitje, ezzel szemben ennek az egyharmada volt tavaly az  egész éves mínusz. Ugyanabben az időben a bevétel 12,03 milliárd euró volt, nem sokkal elmaradva a tavalyi 12,56 milliárdtól.

Az Alcatel-Lucent árfolyama a bejelentésre 7,5 százalékot gyengült a párizsi tőzsdén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.