Ezeket a hibákat követik el az adózók

Az adóelőleget rossz helyre írták, nem tüntették fel az adóazonosító számot, elfelejtették jelezni, hogy visszaigénylik az adót – a NAV szerint ezek a jellemző hibák, tévesztések az idei adóbevallásokban. Valószínűleg a sok hibás bevallás miatt eddig jóval kevesebb pénzt utaltak vissza az adózóknak, mint az előző évben.

Az adóelőleg feltüntetésével van a legtöbb gondjuk az idei adóbevallási szezonban az adózóknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Népszabadságnak küldött tájékoztatása szerint a személyijövedelemadó-bevallás elkészítése során az adózók nem a megfelelő sorban tüntetik fel a munkáltató, illetve kifizető által levont adóelőleget.

Abból is gondok származnak, hogy sokan nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni. Ez nem számít mulasztásnak, viszont megnehezíti a pénz eljutását az adózóhoz, ugyanis csak külön átvezetési nyomtatvány kitöltése után kaphatják vissza ebben az esetben az adót az arra jogosultak. Tehát egy felesleges adminisztrációs kört kell futniuk, ha nem elég figyelmesek.

Régóta visszatérő probléma még, hogy nem szerepel az adózó aláírása a főlapon a papír alapon benyújtott bevallásoknál. Érdemes figyelni még az adóazonosító szám feltüntetésére is, ezt is az előforduló hibák közt említi a NAV, aminek hiányában a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy egyébként számszakilag helyes-e.

Az adóhatóság jelzése szerint az eddig benyújtott, feldolgozott bevallások 25,2 százaléka érkezett hibásan, tehát az ívek negyedét rosszul töltötték ki. Ez nagyon magas aránynak számít.

A NAV hétfőig 33 milliárd forint adót térített vissza közel 550 ezer adózónak, tavaly ugyanekkor több mint 715 ezer adózó jutott már hozzá összesen 51,7 milliárd forinthoz. Az adóhatóság ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy idén legkorábban március elsejétől lehetett az adót visszautalni, erre egyébként a bevallás benyújtását követően legfeljebb 30 nap áll a NAV rendelkezésére.

E hét elejéig összesen negyvenezer híján kétmillió bevallás érkezett be a NAV-hoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.