Ez nem mese! Schwarzenegger most "éles" harc élére állna

A kaliforniai kormányzó a The Financial Times című lapnak elmondta: "az egész világnak a hasznára válna, ha Amerika volna a klímavédelmi mozgalom motorja."

Schwarzenegger 2006-ban törvényt fogadtatott el Kaliforniában az üvegházgáz-kibocsátás korlátozásáról és a megújuló energiaforrások kiaknázásáról. Az akkori elnök, George W. Bush politikájával szembehelyezkedő jogszabály révén "valóságos zöld forradalom bontakozott ki" az államban - mondta a kormányzó, aki a héten felszólal a koppenhágai ENSZ klímakonferencián.

Schwarzenegger: Amerikát az élre
Schwarzenegger politikai kampányában jó néhány kék foltot gyûjtött be. Képünkön sajtóértekezletet tart Kaliforniában

"Kalifornia a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága, és Kalifornia formálja az amerikai trendeket. Nem gondoljuk, hogy Washingtonra vagy Pekingre kellene várnunk" - mondta a politikus a londoni lapnak.

Arnold Schwarzenegger szerint meg kell mozdítani a "nemzeti kormányok alatti szinteket". A régiókra, megyékre, városokra és a még kisebb közösségekre is szükség van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. "A világ kormányai egyedül nem elég erősek az áttöréshez, és a nemzetközi szerződések sem oldják meg a problémákat, bármilyen fontosak is" - hangsúlyozta a kormányzó. Hozzátette: azt az üzenetet viszi Koppenhágába, hogy a világ nem várhat tétlenül, míg egy új klímavédelmi szerződést megkötnek a kormányok.

A klímatudomány eredményeinek hitelessége körül brit éghajlatkutatók kiszivárgott levelezése nyomán kirobbant vita kapcsán Schwarzenegger megjegyezte: Kaliforniában közvetlen tapasztalatot lehet szerezni az éghajlatváltozás hatásairól. "Az erdőtüzek és az elapadó vízforrások láttán nem feltétlenül szükséges ilyen statisztikákat olvasgatni. Nem is ezekre alapozom a politikámat, hanem arra, amit a saját szememmel látok" - mondta a kaliforniai kormányzó.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.