Ez nem játék: tizedel az Electronic Arts

A világ legismertebb elektronikus játékprogram-gyártója, az amerikai Electronic Arts (EA) április elsejével ezer állást szüntet meg, azaz dolgozóinak 10 százalékától szabadul meg, hogy profitvárakozásait hozni tudja.

Októberben még 6 százalékos létszámleépítésről volt szó. Emellett világszerte kilenc stúdióját zárja be, ezzel éves szinten 120 millió dollár megtakarítását remélve. A bezárásra ítélt műhelyek közül a legismertebb a kanadai Vancouverben lévő Black Box, amely egyebek mellett a legendás Need for Speed Undercover játékprogram fejlesztéséért volt felelős.

A stratégiát is átírják. Eszerint a nagy durranásokra, vagyis a világ- és kasszasikert hozó játékokra koncentrálnak, s nem foglalkoznak azzal, hogy minden egyes játékukat valamennyi létező játékkonzolra kifejlesszék, vagyis kevesebb verzió készül belőlük. Jövőre eleve kevesebb játékot dobnak a piacra.

Az elemzők szerint az EA feláldozza növekedési lehetőségeit a nyereségesség oltárán, s ennek legfeljebb a magasabb osztalékban reménykedő részvényesek örülhetnek. Ők ez már most díjazzák, hiszen a részvényárfolyam 3,8 százalékos emelkedéssel reagált a fűnyíró motorjának berántására.

A lényeg, hogy 2011-re el tudják érni a 6 milliárd dolláros forgalmat. Az már biztos, hogy a március végével záruló pénzügyi évben nem tudják teljesíteni a 5-5,3 milliárd dolláros árbevételi elvárásokat, a forgalom 4,7 milliárdra zuhanhat vissza a válság miatt visszaeső vásárlások miatt. Az éves nyereség 230 millió dollár körül alakulhat a Thompson Reuters elemzői konszenzusa szerint.

 

 

Electronic Arts videójáték gyártó cég pavilonja egy kiállításon.
Electronic Arts videójáték gyártó cég pavilonja egy kiállításon.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.