Ez már tényleg elképesztő - dubaji sokk gyengíti a feltörekvő devizákat, így a forintot is

A nemzetközi bizalmi válság kiterjedésével tovább gyengül a forint: pénteken délelőtt háromnegyed tízkor 273,75 forinton jegyezték az eurót a bankközi kereskedelemben a csütörtök délután negyed ötkor tartott 271,70 forintos jegyzéssel szemben.

A dollár jegyzése 184,05 forint 1,4870 dolláros euró árfolyam mellett a csütörtök délutáni 180,75 forint és 1,5031 euró/dollár után. A svájci frankot 181,56 forinton jegyezték 180,08 forint után, 100 japán jent pedig 213,05 forinton 208,67 forint után.
Csütörtökön bizalmi válság rázta meg a Dubai World fizetésképtelenné válása miatt a tőzsdéket és a deviza piacokat. Az európai tőzsdék három százalék körüli veszteséggel zártak, majd péntekre virradóra az ázsiai tőzsdék is 2-5 százalékos veszteségeket szenvedtek el.

A közel-keleti emirátus szerdán fél évi hitelezői türelmet kért legnagyobb állami vállalata, a Dubai World számára, a hír megroppantotta a tőzsdéket, világszerte estek az árfolyamok.

A moszkvai tőzsde 5 százalékos veszteséggel kezdett pénteken, a rubel két hónappal ezelőtti szintre gyengült vissza, átlépve a lélektanilag fontos 36-os árfolyam küszöböt az euró-dollár kosárral szemben. A főbb európai indexek is 1 százalék feletti veszteséggel nyitottak pénteken. A feltörekvő piacok összetett indexe 3 százalékos veszteséget mutatott az európai kereskedés kezdetén.

Az arany ára péntek kora délelőtt 1.143 dollár körül állt unciánként, 4,5 százalékkal alacsonyabban a csütörtökön beállított árfolyam rekordnál. Az olaj ára 73 dollár alá esett az európai nyitás idejére 74 dollár feletti szintről.

Az árfolyam-csökkenéseket a dubaji sokk nyomán kibontakozó veszteségcsökkentő eladásoknak, a tőke biztonságos befektetésekbe történő áthelyezésének tulajdonítja a piac. A "befektetési mentsvár" devizák árfolyama (dollár, jen) erősödik, a kockázatos, magasabban kamatozó devizáké pedig csökkent, ilyen például a forint is.

A piacokon még csak mérlegelik a dubaji sokk hatását, egyetértés még csak abban született, hogy nem lehet felmérni sem terjedelmét, sem távlati kihatásait. A japán jen árfolyama látványos erősödést ért el, újabb 14 éves csúcsot állítva a dollárral szemben. A jen-keresztárfolyamok éles esése pedig a többi devizával szemben nyereséghez juttatta a befektetési mentsvárként egyébként "saját jogán" is erősödő dollárt.

Az euró gyengülése a héten a dollárral szemben 1,5145-nél elért 15 havi árfolyam csúcsról folyamatosan tart és az európai kereskedés kezdetén 1,4840 környékén mozog. Elemzők szerint azonban az euró huzamosabb ideje tartó erősödő trendje a dollárral szemben nem sérül mindaddig, amíg az árfolyam 1,4822 felett marad. Abban az esetben viszont, ha 1,4813 alá esik, akár meg is fordulhat.

A térségbeli devizák éles árfolyam-csökkenéssel követték péntek reggel is a nemzetközi befektetői hangulat romlását, tetézve csütörtöki veszteségeiket. A zloty 4,16 körüli euró árfolyam környékéről 4,19 fölé lendült, majd 4,18-ra korrigált, a cseh korona 26,36-ról 26,46-ra gyengült, majd 26,40-re korrigált. A forint 273-ról 275 fölé gyengült az euróval szemben, majd 273-ra korrigált.

A kereskedők szerint a 275 forintos euró árfolyam szint áttörése nem valószínű. A térségbeli devizák árfolyama azonban legszorosabban a piaci kockázatvállalási hajlandóságot tükröző euró/dollár árfolyamot követi, ezért a további árfolyam alakulásra legnagyobb hatással az 1,4850 körüli euró/dollár ellenállási pont környékén történtek lehetnek.
A dubaji válság lecsillapodásáig a piac 270-275 közötti forint árfolyamot vár.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.