Ez már igen! - az euróövezetben a vártnál jobban javult a gazdasági hangulat

Az euróövezetben áprilisban az átlag szintjén javult a gazdasági hangulat, pontosabban csökkent a pesszimisták többsége a márciusi rekordhoz képest.

Az Európai Bizottság szerdán megjelent felmérésében az átfogó hangulatmutató 67,2 pontra emelkedett a márciusi 64,7 pontról, amely mélységi rekord volt a felmérés történetében. Az elemzők 65,2 pontot vártak áprilisról. Utoljára tavaly februárban volt, 100,2 ponton, többségi bizakodást jelezve 100 pont fölött a mutató, és 2007. május óta hónapról hónapra csökkent, azóta a mostani az első javulás.

A fő mutatót tavaly tavasz óta mindinkább a pénzügyi szolgáltatók húzták le, majd minden fronton elterjedt a borús hangulat. Most a javulást az ipari és a fogyasztói bizalmi mutató emelte elsősorban. A piacon azt remélik, hogy az Európai Központi Bank (EKB) május elején újabb negyed százalékpontos alapkamat-csökkentéssel - 1,00 százalékra - és nem hagyományos likviditásnövelő eszközökkel is támogatni fogja a válság leküzdését.

A bizalmi mutató az iparvállalatok körében mínusz 35 pontra emelkedett a márciusi mínusz 38 pontos mélypontról.
A fogyasztói bizalom részmutatója mínusz 31 pontra javult mínusz 34 pontról, amely szintén mélypont volt. Ennek dacára a kiskereskedelmi vállalatok körében a bizalmi mutató még rosszabbodott, mínusz 19 pontra a márciusi mínusz 17 pontról. Ez a mutató eddigi rekord mélységét 1993. februárban érte el, mínusz 21 ponton.

A szolgáltatási részmutató mínusz 24 pontra emelkedett mínusz 25 pontról, a márciusi eredmény rekord mélységben volt.
Rosszabbodott még az építőipari bizalmi részmutató is: mínusz 34 pontra a márciusi mínusz 32 pontról, a pesszimisták növekvő többségét jelezve. Ez a részmutató 1993. októberben érte el eddigi mélypontját, mínusz 44 ponton.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.