Ez az ősz a Richteré lehet

Szinte minden összejött a Richternek, amely után 4000 forint fölé emelkedett a részvény árfolyama az elmúlt hét végére. A befektetők két hónapig még nyugodtan alhatnak.

Ritkán szól egyszerre annyi erős érv egy részvény emelkedése mellett, mint amennyi a Richter esetében 2013 őszére összeállt – írja a mai számában a NAPI Gazdaság. A papírt a fundamentális tényezők − igaz, ezek részben csak várakozások − és a tőkeáramlás egyszerre támogatja, ezek együttes hatásaként a részvényfelaprózás júliusi bejelentése óta, 17,5 százalékkal ugrott meg a jegyzés. 

A befektetők számára a Richter originális kutatása alapján fejlesztett Cariprazine "története" az egyik legkedvesebb. Utóbbi a pszichés megbetegedések bizonyos fajtáira (bipoláris mánia, skizofrénia) alkalmazható gyógyszer, de folyamatban vannak a klinikai kutatások a depresszió indikációra is. Amennyiben az amerikai hatóságok megadják az engedélyt, a magyar gyógyszergyár olyan piacon hasíthat ki magának részesedést, amely csak Amerikában hárommilliárd dolláros. A Richter amerikai partnerével, a Foresttel tavaly novemberben adta be az engedélykérelmet, s a legutóbbi jelzések szerint a jóváhagyás legkésőbb jövő év elején meg is érkezik. Ez részben egyszeri mérföldkő-bevételt jelentene a magyar társaságnak, a forgalmazás 2014 első félévének végére tehető megindulásával pedig valószínűleg royaltyt fog kapni az eladások után.

Szintén originális kutatás eredménye a méhmióma kezelésére alkalmazott Esmya. Erre eddig súlyos eurómilliókat költött a cég, vagyis a költségek nagy része már jelentkezett, az eladások felfutása viszont csak most várható. Az idei első félévben hatmillió euró bevétel származott a gyógyszerből, ám a társaság százmilliós célt tűzött ki, elsősorban Nyugat-Európából.

Az árfolyamnövekedést támogató legközvetlenebb hatás viszont nem ehhez, hanem a tőkeáramláshoz köthető. Hogy a Richter visszakerül az MSCI-indexbe, az egyre biztosabbra vehető. Az MSCI-indexbe való visszakerülés alapját szeptember utolsó tíz kereskedési napjának forgalma adta, a következő fontos dátum november 7-e lesz, ezen a napon este publikálják az új indexösszetételt és a súlyokat. A tényleges átsúlyozásra november 29-én, pénteken zárásban kerülhet majd sor.

Egyes várakozások szerin az indexkövető alapok, etf-ek részéről mintegy 400 millió dollárnyi kereslet jelenhet meg a Richter-papírok piacán, ami 88 milliárd forintnak felel meg, vagyis 22 millió részvényt kellene vásárolniuk az intézményi befektetőknek. Erre a tapasztalatok szerint november 7. és november 29. között, ezen belül is döntően az utolsó napon kerülhet sor. Ez újabb jelentős lökést adhat a papírnak – írja a gazdasági lap.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.