Ez a Brexit: sötét fellegek a londoni City felett

Jelentősen visszaesett az újonnan meghirdetett állások száma a londoni City pénzügyi szektorában a brit EU-tagságról rendezett népszavazás óta.
Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű londoni gazdasági-politikai kutatóintézet pénteken ismertetett vizsgálata szerint a július-augusztusi időszakban 13,6 százalékkal kevesebb új pénzügyi állást hirdettek meg a Cityben, mint a megelőző két hónapban. A visszaesés érintette a legmagasabb vállalati beosztásokat, köztük a vezérigazgatói, valamint a minőségellenőrzési és a pénzügyi szabályozási területeket is.

Az EU-tagságról június 23-án tartott népszavazáson a brit választók szűk, 51,9 százalékos többséggel arra voksoltak, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Az IPPR szerint a referendum óta visszaesett az újonnan meghirdetett pénzügyi szolgáltatási állások számaránya is a betölthetővé vált új munkahelyek összességén belül, ráadásul ez utóbbi folyamat Anglia minden térségében megfigyelhető.

A ház szakértői szerint ilyesmire négy éve nem volt példa.

A folyamatra ugyanakkor más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

A világ egyik legnagyobb munkapiaci szolgáltató csoportja, a ManpowerGroup új negyedéves felmérésében megállapította, hogy a City vállalatvezetőinek körében különösen jelentős mértékben gyengült a foglalkoztatási kilátások megítélése a júniusi népszavazás óta.

A Manpower szakértői szerint a Londonban megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek legfőbb aggálya az, hogy a City bankjai Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után is megtarthatják-e a passporting-jogokat, vagyis a kontinentális - főleg az euróövezeti - gazdaságokra kiterjedő pénzügyi szolgáltatásnyújtási engedélyüket.

A Manpower szerint a citybeli pénzügyi cégek munkaerő-toborzási hajlandóságának gyengülése azt tükrözi, hogy a szektor borúlátóan ítéli meg e jogok megtarthatóságának esélyét.

A Manpower hangsúlyozta, hogy a londoni City két legnagyobb kontinentális riválisa, Párizs és Frankfurt máris "udvarol" a City nagy cégeinek.

A felmérés adatai szerint a dublini pénzügyi szolgáltatási állásokra Londonból beadott jelentkezések száma 800 százalékkal ugrott meg a brit népszavazás óta.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza ugyanerről összeállított tanulmányában közölte: veszélybe kerülhet London globális pénzügyi központként betöltött szerepe, mivel a City pénzügyi szolgáltató cégei szinte biztosan elveszítenék passporting-jogaikat, ha Nagy-Britannia nem őrzi meg maradéktalan hozzáférését az egységes uniós piachoz.

Az EIU elemzői hangsúlyozták: a City közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat tart el - többet, mint ahányan a legfőbb kontinentális vetélytársnak tartott Frankfurtban összesen laknak.

A City esetleges leépülése a brit költségvetést is súlyosan érintené, hiszen a londoni pénzügyi központ adja a brit adóbevételek tíz százalékát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.