Évtizedes mélyponton a lakásépítés

A várakozásoknál valamivel jobbak lettek a tavalyi lakásépítési statisztikai adatok, ám a helyzet így sem rózsás. Elemzők akár 20 éves mélypontot is valószínűsítettek, valójában "csak" 11 éves mélyponton van a piac.

A tavaly kiadott 32 ezer használatbavételi engedély 11 százalékkal, a 28 ezer 400 építési engedély viszont 35 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A piaci szereplők 26-27 ezer építési engedély kiadásáról szóló adatot vártak. A helyzet összességében különös, tavaly az utolsó negyedév volt a leggyengébb, amikor 54 százalékkal, vagyis kevesebb, mint a felére esett vissza az építési engedélyek száma 2008-hoz képest. Korábban mindig az év végén ugrottak meg a számok, úgy tűnik, a válság 2009-ben éppen az utolsó hónapokban mutatkozott meg a lakásépítési piacon teljes erővel.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2009 még jól indult, az első félévben 15-18 százalékkal nőtt a használatba vett lakások száma, a második félévben viszont már 23-24 százalékkal csökkent, elsősorban a lakossági építkezések visszaesése miatt. Az új lakások átlagos nagysága 89 négyzetméter, ami mindössze 1 négyzetméterrel kisebb az egy évvel korábbinál.

Budapest vezető szerepe a lakásépítésben tovább erősödött, immár az épülő ingatlanok egyharmada ott található. A megyék többségében átlagon felüli visszaesést regisztráltak a használatbavételi engedélyek kiadásánál.

Az ingatlanpiac leggyengébb láncszemét immár negyedik éve az üdülők jelentik, ezek építése évek óta csökken, 2009-ben már 29 százalékkal kevesebbet vettek használatba, mint 2008-ban. Az üdülőépítésre kiadott engedélyek száma tavaly 21 százalékkal csökkent, vagyis a trend folytatódik.

Egyedül a bérlakásépítés területén van növekedés, a tavalyi duplázódás viszont még így is minimális számot takar, a megépült 580 új bérlakás töredéke a valós igényeknek. Az önkormányzatok lakésépítési adatai is jobbak, bár a 200 Budapesten megépült lakóingatlan 94 százaléka az országosnak, a mennyiség így ebben a szegmensben sem számottevő összességében.

 

Talán elérte a mélypontját az építőipar, s innen már felfelé visz az út
Cordia Thermal lakópark építkezés Zugló lakás, lakóház, lakópark, építés, építkezés munkások, épület, ház,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.