Évtizedes csúcson a munkanélküliség az euróövezetben

Tavaly június óta ötmillió ember került utcára a gazdasági válság miatt az Európai Unióban. A munkanélküliség tíz éves csúcsra, 9,4 százalékra emelkedett. A negatív toplista élén Spanyolország áll: itt a munkaképes korúak 18 százaléka állástalan.

Tíz éves csúcsra, 9,4 százalékra emelkedett a munkanélküliség az euróövezetben júniusban - tette közzé pénteken az Eurostat.

Várakozók a kormányzati közmunka iroda előtt Madridban
People wait to enter a government job centre in Madrid July 2, 2009. Spanish jobless claims fell for the second month running in June after a public works programme created hundreds of thousands of temporary jobs for the unemployed, the government reported on Thursday. REUTERS/Susana Vera (SPAIN EMPLOYMENT BUSINESS)

A 27 uniós tagországban 8,9 százalékos volt a munkanélküliség az év hatodik hónapjában. Elemzők 9,7 százalékot vártak az euróövezetben a májusi 9,3 százalék után. A 27 tagországban májusban 8,8 százalék volt a ráta. Júniusban 158 ezer ember veszítette el az állását az eurót használó 16 országban.

Spanyolországban volt a legmagasabb a munkanélküliség, 18,1 százalék, elsősorban az építőipar összeomlása miatt. Tavaly június óta az Európai Unióban 5 millióan kerültek utcára a gazdasági válság miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.