Évi hétmilliárd kerül az állam helyett Vajnához

Két felcsúti stadiont lehetne felhúzni abból az évi jó hétmilliárd forintból, amennyiről lemondott a kormány Andy Vajna javára - írja a Figyelő.
A kaszinóbizniszben az elmúlt években minden, a kormányzat által befolyásolható tényező Andy Vajna filmipari kormánybiztos számára kedvezően alakult - hívja fel a figyelmet a lap.

2012 ősze óta nyerőgép idehaza csak kaszinókban működhet, tavaly november óta pedig a kaszinók levonhatják koncessziós díjukat a játékadóból. Ez számításaik szerint körülbelül egymilliárd forintot hagy a Las Vegas Casinónál, azaz Vajna zsebében ez év végéig.

Az új kaszinók kiosztásakor Vajna cége nyerte mind az öt budapesti koncessziót, az állami Szerencsejáték Zrt. hoppon maradt. Ezzel a magyar állam önként lemondott arról, hogy üzemeltetőként is részesüljön a kaszinók nyereségéből. Pedig a köztulajdonú Szerencsejáték Zrt. üzemelteti az ország per pillanat három kaszinójának legnyereségesebbjét, a fővárosi Tropicanát. Mivel azonban a társaság egyetlen koncessziót sem nyert, és a Tropicanáé az év végén lejár, a hely valószínűleg Vajnához kerül.

Ezek után egy nyári törvénymódosítás áfamentessé tette a kaszinók koncessziós díját. Ez évente mintegy egymilliárdos megtakarítás Vajna számára, és ennyivel kevesebb bevétel a büdzsében.

A Las Vegas tavaly 1,7 milliárdos, a Tropicana közel 2,4 milliárdos adózott nyereséget termelt. Ezek mellé még nyithat további három fővárosi egységet. A lap konzervatív becslése szerint az üzletág több mint hétmilliárdos nyereséget hozhat a film- és kaszinógurunak.

Ennyi maradna az államnál, ha a kaszinókoncessziókat a Szerencsejáték Zrt. kapta volna meg, nem Vajna. A lap összehasonlítása szerint ebből az összegből évente közel két felcsúti stadiont lehetne felhúzni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.