Évi 1,1 milliárdos fizetés

A NAV szerint egyre többet keresünk. De vannak helyek, ahol még annál is többet keresnek. Például Telkiben és XII. kerületben. A top bérjövedelem tavaly 1,1 milliárd volt Magyarországon.
Dinamikusan növekvő jövedelmekről és nagyobb összegben érvényesített családi kedvezményről tanúskodnak a fővárosi és Pest megyei magánszemélyek 2014-re benyújtott személyijövedelemadó-bevallásai. Az egy főre jutó összevont jövedelmek területi megoszlása szerint a főváros XII. kerületében élők, illetve a Pest megyei Telki lakosai keresték a legtöbbet tavaly - írja a NAV tájékoztatója alapján a HVG online.

A 2014-ben megszerzett jövedelméről 1 millió 304 ezer magánszemély nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást, ami 13 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ráadásul egyre több jövedelmet vallanak be. A NAV összegzése szerint  az elmúlt években mind az összjövedelem, mint az összevont jövedelem dinamikus ütemben emelkedett. Az összjövedelem 261,2 milliárd forinttal haladta meg a 2013-ast, ami 7,7 százalékos emelkedést jelent. Így a magánszemélyek együttesen 3 637,5 milliárd forintra tettek szert, adófizetési kötelezettségük pedig – változatlan adóterhelés mellett – 521 milliárd forint volt.

Az összevont jövedelmek legmeghatározóbb eleme - 2 976,5 milliárd forinttal - továbbra is a munkaviszonyból származó bérjövedelem, amely egy év alatt 7,3 százalékkal növekedett. Az éves átlagos bér 5,6 százalékkal, 2 millió 702 ezer forintra emelkedett. A top bérjövedelmet – a korábbi évhez hasonlóan – egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizette ki, mellyel munkavállalójuk 1,1 milliárd forintra tett szert.

Az egy főre jutó összevont jövedelmek területenkénti megoszlása szerint a főváros XII. kerületében -Hegyvidéken- élők, Pest megyében pedig Telki lakosai kerestek a legtöbbet.

A legkevesebbet Budapesten a XV. kerületben (Rákospalota – Újpalota – Pestújhely), illetve Pest megye települései közül a ceglédi járásban található Mikebuda adófizetői kerestek.

A legjelentősebb bérugrást azonban a XI. kerület és a Pest megyei szobi, valamint a nagykőrösi járás magánszemélyei könyvelhették el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.