Éves csúcson a kakaó ára

A hirtelen drágulást az idézte elő, hogy Elefántcsontpart vezetője egy hónapos exporttilalmat rendelt el.

Egy éves csúcsra szökött a kakaó határidős ára a New York-i árutőzsdén, miután a világ vezető kakaóexportőrének számító Elefántcsontpart nemzetközileg elismert vezetője, Alassane Ouattara egy hónapos exporttilalmat rendelt el az afrikai országban.

A hirtelen drágulást az idézte elő, hogy Elefántcsontpart vezetője egy hónapos exporttilalmat rendelt el
A man sorts cocoa beans in west Ivory Coast June 8, 2005. Children working on Ivory Coast's cocoa plantations are helping their parents and should not be regarded as forced labourers, farmers and teachers in this southern cocoa town said on Thursday. Picture taken June 8, 2005. REUTERS/Thierry Gouegnon

A New York-i nemzetközi árutőzsdén (ICE) a kakaó ára két hónapos szállítási határidőre több, mint 4 százalékkal, az éves csúcsnak számító tonnánkénti 3.340 dollárra szökött. Londonban a hasonló lejárati idejű kakaó ára 7 százalékkal, az öt havi csúcs 2.307 font/tonnára nőtt.

"Robbanásszerű nyitásnak nézünk elébe" - közölte korábban egy, a Dow Jones hírügynökség által idézett londoni kereskedő. "Amikor a világ legnagyobb kakaótermelőjére vonatkozóan hangzik el az exporttilalom szó, az emberek aggódni kezdenek" - tette hozzá.

Ouattara azért rendelte el a kiviteli tilalmat, mert azt reméli tőle, hogy ellenfele, Laurent Gbagbo végre átadhatja neki a hatalmat 8 héttel választási veresége után.

Szombaton a Nyugat-Afrikai Államok Központi Bankja lemondásra kényszerítette Gbagbo egyik szövetségesét, amivel átkerült Ouattara kezébe az afrikai állam pénzügyei feletti kontroll.

Egy londoni elemző szerint több nagyobb vállalat is csatlakozhat a diktátumhoz, hogy ne kerüljön szembe Ouattara-val. "A háború mehet tovább anélkül, hogy bármi történne, de ez egy közvetlen támadás a kakaópiacra" - tette hozzá.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.