Éves átlagban még mínuszban az ipari árak

Belföldön a tavalyi árakon, az exportban viszont az egy évvel korábbinál 5,4 százalékkal alacsonyabb árakon tudott értékesíteni a magyar ipar. A KSH ma közzétett jelentése szerint az ipari termelő árak éves összesítésben így 2,8 százalékkal csökkentek.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2010. februárban az előző havihoz viszonyítva 0,8 százalékkal emelkedtek, a 2009. februárival összehasonlítva nem változtak. Az ipari exportértékesítés árai a 2010. januárinál 0,9 százalékkal magasabbak, a 2009. februárinál 5,4 százalékkal alacsonyabbak voltak. A belföldi és az export árváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,9 százalékkal nőttek, az egy évvel korábbihoz mérten 2,8 százalékkal csökkentek.

Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva - a januárinál kisebb mértékben - 0,8 százalékkal emelkedtek februárban.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2010. februárban átlagosan 0,6 százalékkal haladták meg az előző havit. A legnagyobb mértékben ebben a hónapban is a vegyi anyagok, termékek árai nőttek (2,7 százalék), alapvetően a műanyag-alapanyagok 4,7 és az ipari gázok 1,7 százalékos áremelkedésének következtében. A kőolaj-feldolgozásban egy hónap alatt 1,9, a kohászat, fémfeldolgozásban 1,3 százalékkal emelkedtek az árak (utóbbi a fémalapanyagok 2,9 százalékos drágulásának hatása).

Mérséklődtek a villamos berendezések (1 százalék), a fa-, papír- és nyomdaipar (0,6 százalék), az egyéb feldolgozóipar és javítás (0,6 százalék), valamint a textil- és bőripar (0,4 százalék) árai. Az élelmiszer- és gyógyszeripari árak nem változtak, a többi feldolgozóipari ágazatban 0,1 és 1 százalék közötti havi árnövekedés történt. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai februárban 0,9, a víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai 0,7 százalékkal emelkedtek a januári áremelés áthúzódó hatásaként.

Tizenkét havi összehasonlításban - a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - a legnagyobb mértékben a vegyi anyag, termék gyártása (13,9 százalék), a kőolaj-feldolgozás (9,6 százalék), valamint a villamos berendezések gyártása (2,4 százalék) ágazatokban nőttek az árak. 2009. februárhoz viszonyítva árcsökkenés mutatkozott a kohászat, fémfeldolgozásban (3,7 százalék ), a textil- és bőriparban (3,6 százalék), az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban (3 százalék), a fa-, papír- és nyomdaiparban (2,8 százalék), a gép-, gépiberendezés- (1,3 százalék), illetve a járműgyártásban (1,4 százalék).

A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1 és 1,9 százalék között alakult. A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 1,5 százalékkal nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 2,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2009. februárinál; a víztermelés, -kezelés, ellátásé 4,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2010. februárban az előző hónaphoz képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1, a beruházási javaknál 0,4 százalékos árnövekedés mutatkozott, a fogyasztási cikkek árai 0,1 százalékkal mérséklődtek (azaz gyakorlatilag nem változtak). Az előző év azonos hónapjához mérten az árak az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,4 százalékkal emelkedtek, a fogyasztási cikkek esetében 1,7, a beruházási javak gyártásánál 1,1 százalékkal csökkentek.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2010. februárban 0,9 százalékkal nőttek, 12 havi összehasonlításban 5,4 százalékkal visszaestek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,7, a dollárhoz képest 5,1 százalékkal gyengült; a 2009. februárival összevetve az euróhoz mérten 9,2 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 15,1 százalékkal erősödött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.