Évente 35-40 ezren tűnnek el

A rendszerváltás óta így már több mint félmillióval lettünk kevesebben. A folyamat valószínűleg megállíthatatlan.    

A sokkolónak tűnő adatok okai között a bár átmeneti, de rekordmagas halálozási és az alacsony születési számok is feltűnnek. A magyarok viszont eltűnnek: tavaly már csak 9 millió 823 ezren voltunk. A jelenségben szerepet játszott az is, hogy 2015-ben 33 ezren vándoroltak ki, ami szintén rekordnak számít - írja a Világgazdaság online változata.

A természetes fogyás tehát 35-40 ezer évente, és ha így haladnak a dolgok, a statisztikai hivatal népesség-előreszámítása szerint tizenöt év múlva a 9,7 milliót se éri majd el a lakosság száma, 2070-re pedig 8,9 millióan lehetünk. És ezek még optimista becslések.

A KSH Népességtudományi Intézete sötétebben látja a jövőt: előrejelzéseik szerint ugyanis 2060-ra közel kétmillióval csökken majd a népesség, mivel a születések száma nem nő lényegesen. Várakozásaik szerint a bevándorlók száma emelkedik, majd állandósul, az elvándorlás mértéke pedig enyhül a következő évtizedekben. 

A KSH ugyanakkor két alternatív modellt tart valószínűnek: az „alacsony hipotézis" nem számol a bevándorlás növekedésével és mérséklődésével sem. Eszerint 2040-től évente 7500 ember vándorol majd ki, így 2060-ra csak 6 millió 700 ezres lesz a népesség. A „magas hipotézis" gazdasági fejlődést feltételez, amely során mérséklődik az elvándorlás, de a végeredmény így is csak 8 millió 690 ezer fő lehet 2060-ra. Az előrejelzéseken az sem segít, hogy a nők termékenységi szintje tavaly növekedést mutatott. Mivel a szülőképes korú nők száma csökkenni fog, a várakozások pesszimisták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.