Évek óta nem látott államháztartási adatot közöltek

Az idei év második hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 256,9 milliárd forint lett, ez jóval kevesebb a tavaly februári 407,9 milliárd forint összegű deficitnél – ismertette a Nemzetgazdasági miniszter az adatot a kormany.hu oldalon.

Szintén kedvezőbb a tavalyinál az első két havi hiány, az idei 310,7 milliárd forinthoz képest 2014. február végén az államháztartás központi alrendszerének hiánya 483,3 milliárd forint volt. Az idei hiányon belül a központi költségvetés 379,8 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 44,3 milliárd forintos szufficittel zártak.

A tavalyi és az idei február végi egyenlegek eltérő alakulásában szerepet játszottak egyrészt a magasabb adóbevételek (általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó), másrészt a kedvezőbb kamatköltség. A nagyobb bevételek emellett a magasabb fizetéseknek, valamint az adófizetési hajlandóság javításának (például az online-pénztárgépek bekötése) köszönhetők.

A két év összehasonlítását befolyásolta az, hogy múlt évben lezajlott az önkormányzatok adósságkonszolidációja, amelynek során 68,1 milliárd forint törlesztési célú támogatást fizettek ki – írják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.