Év végi adózási teendők

A 2013-as adóév végéhez közeledve - figyelemmel a 2014-es adótörvény-változásokra is - érdemes mielőbb átgondolniuk a vállalkozásoknak a legfontosabb adózási teendőket, és végrehajtaniuk a főbb adónemekben még elvégezhető ésszerűsítéseket, ami nem csupán a folyamatosan szigorodó adóhatósági vizsgálatok miatt fontos, hanem spórolni is segít - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

A 2013-as adóév végéhez közeledve - figyelemmel a 2014-es adótörvény-változásokra is - érdemes mielőbb átgondolniuk a vállalkozásoknak a legfontosabb adózási teendőket, és végrehajtaniuk a főbb adónemekben még elvégezhető ésszerűsítéseket, ami nem csupán a folyamatosan szigorodó adóhatósági vizsgálatok miatt fontos, hanem spórolni is segít - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere szerint a társasági adózás területe idén is kínál ilyen egyszerűsítési lehetőségeket. A cégeknek mindenképpen érdemes átgondolniuk, hogy kihasználták-e az összes adóalap-csökkentési lehetőséget, így például a behajthatatlan követelések megfelelő elszámolásában rejlő adóelőnyöket, vagy tudnának-e például más, kedvezőbb amortizációs kulcsokat alkalmazni egyes eszközcsoportok esetében.

A felsorolt kedvezmények alkalmazásának ésszerűsége természetesen vállalkozásonként eltérő, de a következő évekre beruházást tervező cégek fejlesztési tartalék képzésével idén akár 50 százalékos adózás előtti eredménynek megfelelő adóalap-csökkentést is elérhetnek. Fontos tudni, hogy lehetőség van a K+F tevékenység minősítésére is a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, az erre vonatkozó határozatot pedig az adóhatóságnak kötelező elfogadnia. A minősítést azonban csak a projekt megkezdését megelőzően lehet kérni, így az adóbevallás benyújtása előtt meg kell hozni az erre vonatkozó döntést.

Az adócsökkentési megoldások között továbbra is népszerűek a támogatással összefüggő kedvezmények. Látványcsapatsport, filmalkotás vagy előadóművészeti szervezet támogatása révén ugyanis további adókedvezményhez juthatnak a cégek, ami jelentős megtérülést eredményezhet. Év végéig például jobban megéri filmalkotást, vagy előadóművészetet támogatni, hiszen a látványcsapatsport esetében év közben bevezetett 75 százalékos kiegészítő támogatási kötelezettséget a film- és előadóművészet esetében csak 2014-től teszi kötelezővé a törvény.

A vállalkozások számára a személyi jövedelemadót érintő változások is feladatokkal járhatnak. Mielőbb döntést kell hozniuk például azzal kapcsolatban, hogy milyen formában biztosítanak többletjuttatást 2014-től a munkavállalóknak, amennyiben erre lehetőség nyílik.

Kérdésként merülhet fel, hogy érdemes-e munkáltatói lakáscélú támogatást, biztosítást vagy más adómentes juttatást nyújtani a munkavállalóknak, illetve hogy a családi kedvezményt minden munkavállalónál teljes mértékben figyelembe vették-e, vagy minden lehetséges szociális hozzájárulási kedvezményt kihasználtak-e.
Amennyiben a vállalkozást érinti, kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy a külföldi munkavégzésre küldött munkavállalók, vagy a belföldre (akár rövid távra) érkező külföldi munkavállalók jövedelmére eső adót és járulékot helyesen számolták-e el.

Az adóév végéhez közeledve ismét aktuális kérdés annak megfontolása, hogy devizában történő számlázás esetén a társaság más hitelintézet árfolyamát alkalmazza-e vagy esetleg az MNB vagy az Európai Központi Bank által publikált árfolyamra térjen-e át. Ideje mérlegelni az elektronikus számlázásra való áttérést is, ezzel ugyanis nemcsak a számlák rendszerezése és kezelése egyszerűsödik, de a váltás a költséghatékonyság miatt is kifizetődő lehet hosszú távon - hívja fel a figyelmet Veszprémi István a cég közleményében.

Emellett olyan kérdésekre is figyelmet kell fordítaniuk a vállalatoknak, amelyekre a legtöbben még csak nem is gondolnak. Javasolt áttekinteni, hogy a vállalkozás optimálisan kezeli-e az ingyenes átadásokat, árengedményi konstrukciókat, kuponos/pontgyűjtő akciókat és egyéb promóciókat. Az adózónak már a bevallás benyújtása előtt, azok számlázása során tudatában kell lennie annak, hogy az adott tétel módosítja-e a befizetendő áfát, vagy esetleg kezelhető-e áfa-körön kívül.

Az adóteher optimalizálása érdekében érdemes még az év vége előtt arra is gondolni, hogy a vállalkozás a következő adóévre kedvezőbb arányosítási módszerre váltson, vagy az ingatlan bérbeadására és értékesítésére adómentesség helyett adókötelezettséget, esetleg csoportos adóalanyiságot válasszon.

Számos, most aktuális döntés jelentős hatással lehet a következő adóévre is, hatékonyabb irányba terelve a vállalkozás későbbi adózási gyakorlatát - írja a Deloitte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.