Év végére már növekedhet az autópiac

Lassulni látszik a gépjármű piac visszaesése, júniustól pedig élénkülés várható- a piaci szervezetek szerint.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint enyhén lassulni látszik a gépjármű forgalomba helyezések visszaesése, júniustól pedig élénkülés várható.

A szervezet emlékeztetett: a 2009. év első harmadában jelentős árengedményekkel megvalósult készletcsökkentő akciók április végére nagyrészt kifutottak, így az éves összehasonlítás a 2010. év vonatkozásában lassan javul. A 2009-hez viszonyított forgalomba helyezési adatok csökkenésére hozzávetőleg május végéig számít az MGE, ezt követően enyhe emelkedést vár a 2009. évi számokhoz képest.

Az MGE és a DataHouse adatai szerint 2010 márciusában még 44 százalékkal kevesebb, 4.260 személyautót helyeztek forgalomba, mint 2009 márciusában. A két azonos hónapot összehasonlítva a kishaszon gépjárműveknél a visszaesés 33 százalékos (607 jármű), míg a nagyhaszon gépjárműveknél 5,4 százalékos (139 jármű) volt.

Az első négyhavi adatokat összehasonlítva - a három gépjármű kategóriában ugyanebben a sorrendben - a visszaesés 53, 54 és 20 százalékos volt, személyautóból 13.869, kishaszon gépjárműből 2.300, nagyhaszon gépjárműből pedig 552 darabot helyeztek forgalomba 2010 januárjától április végéig.

Az MGE felhívja a figyelmet arra, hogy a személyautók piacán továbbra is a céges, illetve flotta eladások dominálnak. Ez a tendencia a válság kezdete óta és mindaddig meg is marad, amíg a vevőfinanszírozás, az ügyfelek hitelfelvételi kedve vissza nem tér. Ez pedig nagymértékben függ attól, hogy a válságból való kilábalás a munkahelyek megőrzése, illetve számának gyarapodása tekintetében mikor válik érzékelhetővé, illetve a parlamenti választások ismert eredménye mikor hat megnyugtatóan a piaci szereplőkre - véli az egyesület.

A személyautók és kishaszon járművek piacán 2010. márciushoz képest stabilizálódott a piac, a nagyhaszon járműveknél a járműveket használó gazdasági szereplők helyzete azonban még nem javult annyira, hogy ez a piac jelentősen meginduljon. E kategóriában a fellendülés várhatóan a második félévben indul be az MGE várakozásai szerint.

A Jato Dynamics nemzetközi autóipari piackutató cég hétfőn azt közölte, hogy az első negyedévben 54,8 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon, összesen 10.308 új autó került forgalomba. A Jato szerint ugyanezen időszakban 12,4 százalékot esett a közép-kelet-európai új autó piac, a legnagyobb vesztes Magyarország mellett Románia, ahol 43,8 százalékos volt a visszaesés. Ez a két piac összesen több mint 25 ezer új autóval regisztrált kevesebbet 2010 első három hónapjában, mint 2009 azonos időszakában. A közép-kelet-európai régióban 2010 első negyedévében kevesebb, mint 200 ezer új autó talált gazdára.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.