Év végére jön az elbocsátási hullám?

A versenyszféra cégei egyre inkább bizonytalanok a jövőt illetően, nem igazán mernek új, munkahelyteremtő beruházásba fogni.

Ősz végére, tél elejére komoly elbocsátási hullámra számít a versenyszférában a Manpower - írja a Stop.hu. A cég szerint jóval többen terveznek elbocsátást, mint ahányan munkaerő-felvételt, a szeptemberben jellemző munkaerő-felvételi hullám is elmarad az idén.

A versenyszféra cégei ugyanis bizonytalanok a jövőt illetően. A bizonyalan cégek aránya a harmadik negyedévben ugrott meg látványosan, és a negyedik negyedévben is a korábban jellemző értékek háromszorosa volt.

Míg korábban jellemzően a cégek 76-80 százaléka tervezett létszámváltoztatást - ez a stabil munkaerőpiac jele - mára ez az arány 10 százalékkal csökkent.

A Manpower szakemberei szerint nem volt még ilyen magas a bizonytalanok aránya. Érdekesség még, hogy az év végére jellemző szezonális mintázat is eltűnni, kisimulni látszik. Szeptemberben nincs meg a korábban jellemző munkaerő-felvételi hullám.

Az előző negyedévhez képest csökkent azoknak az aránya, akik létszámbővítést terveznek, míg az elbocsátóké változatlan maradt: a cégek tizede szabadulna meg dolgozóik egy részétől.

Magyarországra vonatkozóan 18 negyedév óta készít felmérést a Manpower, a mostani szezonálisan kiigazított adat ebben az időszakban a harmadik legrosszabb volt, bár nem kiugró. A legrosszabb eredmény 2012 elején volt, a második legrosszabb pedig 2009 második felében.

A munkaerő-piaci várakozások országon belül területileg nem változtak, a várakozások az Alföldön, a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon romlottak.

A szektorokat nézve összesen két olyan iparág van, amely bővíteni szándékozik, vagyis több az olyan vállalkozás ezeken belül, ahol bővíteni akarnak, mint amennyien leépíteni: az üzleti szolgáltatások és a szállítmányozás mutat kisebb pozitív trendet. Elbocsátást terveznek a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.