Év elején derűsen tekintünk a jövőbe

Januárban folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index – szezonális hatásoktól megtisztított – értékének immár több mint egy éve tartó, dinamikus emelkedése.

Az EU támogatásával végzett GKI felmérés szerint a fogyasztói várakozások az év első hónapjában jelentősen emelkedtek. A GKI-Erste konjunktúra-index -1,7 pontra kúszott fel, az előző havi -2,7-ről, ami negatív előjele ellenére is kedvező, nyolc éve nem látott jó adat. Tavaly augusztusban például a mutató -14,3, míg 2012 év végén -21,2 ponton állt. Az üzleti várakozások most lényegében stagnáltak, a decemberi 4 pontról azért 3,8-ra csökkentek. Ilyen kedvező szám - a mostani decemberit kivéve - tizenhárom éve nem volt. Végeredményben 2013 végére, 2014 elejére több mint egy évtizede nem látott optimizmus uralkodott el Magyarországon.

Az üzleti szférán belül januárban az ipar kivételével minden ágazat várakozása kedvezőbb lett, különösen a kereskedelmi és szolgáltató vállalatoké. Az optimista cégek aránya 2013 decembere után összességében ismét meghaladta a pesszimistákét, amire ezt megelőzően 2010 végén volt példa. Az ipari bizalmi index januárban az év végi nagy nekilendülés után kissé korrigált. Kissé romlott a termelési kilátások, a rendelésállományok és a készletek megítélése, az elmúlt időszaki termelésről alkotott vélemény viszont javult.

Az építőipari bizalmi index értéke december után januárban is viszonylag szerény mértékben, de tovább emelkedett.

A foglalkoztatási szándék minden ágazatban erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme pedig csaknem tizenkét éve volt ilyen gyenge. Az áremelési törekvések kissé minden ágazatban erősödtek, az építőiparban az áremelésre számító cégek aránya beérte az árcsökkentésre számítókét.

A fogyasztók inflációs félelme viszont tovább enyhült. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a fogyasztók körében, az építőiparban és a kereskedelemben javult – ez utóbbinál még soha nem volt ilyen kedvező -, az ipari és szolgáltató cégeknél viszont romlott az előző hónaphoz képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.