Év végéig lehet fizetni a régi húszezressel

Azokkal a projektekkel kapcsolatban, amelyeket az alapítványok gondoznak, az alapítványokhoz kell fordulni, ezekkel kapcsolatban részletes tájékoztatást ők adnak – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a jegybank szóvivője egy hétfői, igaz, a készpénzcseréről szóló sajtótájékoztatón az alapítványok működését firtató kérdésre. Ugyanakkor jelezte, hogy büszkék a létrejött szervezetekre, hiszen ezek a közjóhoz jelentős mértékben hozzájárulnak.

Mindez a tevékenység pedig illeszkedik abba a sorba, amelyet más jegybankok is folytatnak. Minden oktatásra fordított forint jó befektetés, s ez az alapítványok célja. Jelzése szerint az elmúlt néhány évben ezek a szervezetek 3,3 milliárd forintot fordítottak oktatási, kutatási programokra. Arra a kérdésünkre, hogy a jegybank nyereségét – amelynek egy tetemes része később az alapítványokhoz juttatott – a deviza-visszaváltásokon érte el, így közvetlenül vagy közvetve voltak-e jegybanki lépések a forint gyengítésére, hiszen így mind nagyobb nyereséget érhetett volna el, Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott: „nem tud ilyen célokról”.

A készpénzcserével kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy december 31-ig használhatóak a régi, azaz a 2015 előtt kibocsátott 20000 forintos bankjegyek. A jegybank ezt követően ezeket a bankókat bevonja. Hangsúlyozták, elkerülendő bármilyen félreértést, hogy a mostani bejelentés ellenére a bevonás napjáig a régi 20000 forintosok is használhatóak vásárlások során. Ezt követően azonban már csak az új, a 2015 decembere után forgalomba került bankjegyekkel lehet fizetni – hívta fel a figyelmet Pataki Tibor, a jegybank készpénz-logisztikai igazgatója. Ma az erről szóló MNB-rendelet is megjelenik.

A jegybank részéről kiemelték, hogy nagy bajba természetesen az sem kerül, aki az év végéig nem „használja el” ezeket a címleteket a félretett pénzéből A bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még 3 évig, az MNB pedig 20 évig cseréli névértéken a fizetőeszközöket – hangzott el.

Pataki Tibor kifejtette, hogy a jegybanknál 2013-ban döntöttek a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozatot megújításáról. Ennek keretében 2014 decemberében az új 10 000 forintos, míg 2015 decemberében az új 20 000 forintos címlet jelent meg. A kibocsátási folyamat új határköve lesz az év végi fordulónap. Hozzátette, hogy a címletek bevezetése a tapasztalatok alapján sikeresnek mondható. Jelezte: ma már 122 millió új 10 000 forintos van forgalomban, amely a teljes állomány több mint 80 százaléka. A 20 000 forintos esetében 38 millió új bankjegy van már az utcán, amely a teljes készlet valamivel több, mint 30 százaléka.

A sorozatok teljes cseréje egyébként 14-16 milliárd forintba kerül majd – mondta Pataki Tibor. Hosszú távon ez a többletköltség kiegyenlítődhet. Az új bankjegyek új technológiája a hatékonyabb gyártást is lehetővé teszi, amelyen így spórolni is tudnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.