Európai Bíróság: megengedhető a privatizáció tilalma az energiacégeknél

Az uniós testület szerint ugyan korlátozza a tőke szabad mozgását az ilyen döntés, ám indokolt lehet, ha azt a közérdek, a fogyasztók megvédése, illetve a kiegyensúlyozott versenyfeltételek kialakítása diktálja.

Az Európai Bíróság szerint összeegyeztethető az uniós joggal a villamosenergia- és földgázpiaci vállalkozásoknál a privatizáció korlátozása vagy éppen tilalma – írja a Napi.hu.

Az uniós bíróság kimondta: a közérdek bizonyos esetekben nyomós indokként igazolhatja a tőke áramlásának a szabadságáról szóló uniós alapelv korlátozását.

Eszerint a privatizáció korlátozása indoka lehet a torzulásmentes verseny és az energiaellátás biztosítása, ha az a "közérdeken alapul" és "a fogyasztók védelmét szolgálja".

Azzal együtt, hogy a 2003-as irányelvek alapján az uniós jog alapvetően nyitott és átlátható piacot, az elosztórendszer-üzemeltető hálózatához való megkülönböztetéstől mentes és átlátható hozzáférést, valamint tisztességes versenyt biztosít.

A bíróság egy holland ügyben jutott erre a döntésre. 

Hollandia ugyanis 2009-ben gyakorlatilag részleges privatizációs tilalmat vezetett be az energiaszektorban kimondva: magánbefektető nem szerezhet vagy rendelkezhet részvényekkel vagy részesedésekkel a Hollandiában tevékenységet folytató villamosenergia- vagy gázelosztórendszer-üzemeltető tőkéjében.

Az Európai Bíróság úgy látta: bár a privatizációs és csoporttilalom a szabad tőkemozgás korlátozásának minősül, ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az adott nemzeti jogszabályok okai olyan tényezők, amelyek közérdeket szolgálnak, így figyelembe vehetők a szabad tőkemozgás korlátozásának igazolásához.

A Napi.hu szerint a döntésnek a magyar viszonyokban is komoly jelentősége lehet. 

Magyarországon a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény, ha közvetve is, de ugyancsak meghatározza a nem privatizálható társaságok körét, "a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonban tartandó állami tulajdonban álló társaságok" cím alatt.

Ebben a felsorolásban szerepel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. is, amelyre 75 százalék + 1 szavazatos minimális állami részesedést írnak elő. Az MVM Csoporthoz tartozik a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR ZRt.) is. A listán ezenkívül szerepel még az energetikai és közműszektorból a Tiszavíz Vízerőmű Energetikai Kft. 100 százalékos minimális állami részesedéssel. Ugyancsak e körben szerepel az öt hazai regionális vízműtársaság is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.