Eurózóna: nem múlt el a deflációs veszély

Az euróövezetben 0,8 százalékos inflációt mértek a decemberi hónapra, azaz 0,1 százalékponttal a novemberi ütem alá süllyedt a fogyasztói árindex. Mindez azt jelzi, hogy a deflációs veszély korántsem múlt még el.

Az Eurostat előzetes adatai szerint 0,8 százalékos lett a decemberi infláció az eurót használó országok körében, miközben az elemzők stagnálást vártak. Az energiaárak nem változtak, míg az iparcikkek 0,2 százalékkal drágultak, azaz e két tényező lefelé húzta az árindexet. Nem így az inflációs kosárban legnagyobb súllyal szereplő élelmiszerek és élvezeti cikkek, amelyek 1,8 százalékos átlagos drágulást mutattak az egy évvel korábbi adathoz viszonyítottan. 

A Lettország január 1-jei csatlakozásával 18 tagúra bővült euróövezet vezető gazdasági hatalmában, Németországban 1,4 százalékos volt az átlagos áremelkedés.

Az októberi euróövezeti 0,7 százalékos inflációra az Európai Központi Bank (EKB) 25 bázispontos kamatcsökkentéssel reagált, azzal a körítéssel, hogy komoly deflációs veszélyre utaló jeleket egyelőre nem tapasztalnak.

Mindenesetre az EKB kormányzótanácsának csütörtöki kamatdöntő ülésén megkerülhetetlen téma lesz az euróövezeti tagállamok inflációjában mutatkozó szélsőségek, de ezzel együtt sem számítanak elemzők arra, hogy az EKB most bármilyen lépést is tenne a helyzet normalizálásának irányába. Azaz marad a 0,25 százalékos kamatszint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.