Eurózóna: az infláció csökken, az export romokban

Lassult az infláció áprilisban az euróövezetben, miközben a márciusi exportteljesítmény is visszaesést mutat, ami arra vezethető vissza, hogy az euróövezeti adósságválság terebélyesedik, s ennek hatására a fogyasztók is óvatosabbak.

A 17 tagú euróóövezetben a márciusi 2,7 százalékról áprilisban 2,6 százalékra mérséklődött a pénzromlás éves üteme – jelentette az Eurostat, az EU statisztikai hivatala. A közölt adat megfelel az előzetes becsléseknek. A havi változás 0,5 százalékos volt. A volatilisan mozgó élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció változatlan, 1,6 százalékos maradt áprilisban. A bejelentésre az euró 0,1 százalékot gyengült a dollárhoz képest, a keresztárfolyam 1,2720-as szintre állt be.

Az eurózóna gazdasága azonban még messze van egészséges állapottól
European Commission President Jose Manuel Barroso addresses a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels May 16, 2012. The Greek people are responsible for their country's future in new elections and must be aware of the consequences of their vote, Barroso said on Wednesday. Greece is due to hold another election on June 17 after political parties failed to form a government following an earlier vote this month. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)

Az Európai Központi Bank (EKB) inflációs célja 2 százalék, ezt a szintet jövőre érheti el az árindex. Az idén a friss elemzői előrejelzések szerint 2,3 százalékos lehet az infláció az euróövezetben, míg jövőre 1,8 százalékos átlaggal számolnak. A három hónappal ezelőtti előrejelzések még 1,9 százalékos idei és 1,7 százalékos 2013-as inflációt vetítettek előre.

A negyedéves adatok azt mutatják, hogy az eurózóna hazai összterméke (GDP) 0,1 helyett 0,2 százalékkal esik vissza 2012-ben. A költségvetési megszorítások és az egyre nagyobb munkanélküliség negatívan hat a fogyasztók vásárlási hajlandóságára, következésképpen behatárolja a vállalkozások áremelési törekvéseit. Az EKB legutóbbi, május 3-ai ülésén szinten tartotta az 1 százalékon álló alapkamatot, miközben Mario Draghi elnök az inflációs veszélyre figyelmeztetett.

Michael Schubert, a Commerzbank frankfurti elemzője a Bloombergnek azt mondta, hogy ha az EKB-nek a kamathoz kellene nyúlnia, azt inkább a gazdasági fejlemények, semmint az árak alakulása indokolná. Ezzel együtt úgy véli, a második félévtől lassan, fokozatosan kezdenek kibontakozni a konjunkturális folyamatok, s az infláció normális szintre süllyed, ami lehetővé teszi a központi bank számára, hogy szinten tartsa a kamatot. Az infláció lecsengésében nagy szerepük lesz a lassan csökkenő energiaáraknak.

Az eurózóna gazdasága azonban még messze van egészséges állapottól. Erre utal, hogy a márciusi export 0,9 százalékkal marad el a februáritól, pedig a második hónapban januárhoz képest még 2,2 százalékos előrelépést mértek a statisztikusok.

Az euróövezetben a szolgáltatások és az ipar nyolcadik egymást követő hónapban produkált csökkenést, míg az üzleti bizalmi indexek a december óta mért legalacsonyabb szintre süllyedtek. A márciusban 10,9 százalékra romló munkanélküliségi ráta másfél évtizedes csúcsra ért.

Ahogy megszokhattuk, Németország tartja a lelket az euróövezetben, a magyar áruk legnagyobb felvevőpiaca az első negyedévben a várakozások ötszörösének megfelelő, 0,5 százalékos GDP bővüléssel kápráztatta el az elemzőket. A német export célterepe újabban Kína és az ázsiai feltörekvő országok, amelyek a globális gazdasági lassulással szemben sokkal ellenállóbbak, mint az adósságválságban megrokkant Európa.

Amúgy az import is visszaesett márciusban februárhoz képest, a változás 1,1 százalékos volt. Januárról februárra még 3,2 százalékos bővülést mutatott ki az Eurostat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.