Eurostat: egy százalékkal csökkent a magyar GDP a tavalyi utolsó negyedben

Az EU statisztikai hivatalának csütörtökön kiadott első növekedési becslése szerint a tavalyi negyedik negyedben 1,0 százalékkal csökkent Magyarország hazai összterméke (GDP) a harmadik negyedhez képest. Ezzel korántsem vagyunk a legrosszabbak a közösségen belül.

Az euróövezeti országok hazai összterméke átlagosan 1,5 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedhez képest – közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön. Ezzel az euróövezeti GDP immár a harmadik egymást követő negyed óta csökken, egyre nagyobb ütemben. Az unió egészére vonatkozó adatok azt mutatják, hogy Magyarország GDP-je 1,0 százalékkal csökkent mind a harmadik negyedhez, mind az egy évvel korábbihoz, 2007 utolsó negyedéhez képest.
Éves összehasonlításban - 2007 negyedik negyedéhez képest - a visszaesés 1,3 százalékos volt az euróövezetben. Az elemzők 1,2 százalékos csökkenést vártak.

Az EU 27 országának összesített adatai szerint az uniós GDP a tavalyi negyedik negyedben ugyancsak 1,5 százalékkal volt alacsonyabb a harmadik negyedbelinél, az egy évvel korábbinál pedig szintén 1,3 százalékkal. A harmadik negyedben éves szinten még mind az euróövezetben, mind pedig az EU egészében nőtt a GDP.

Az euróövezet mélyebbre süllyedt a recesszióba: az utolsó negyedben már harmadik negyedéve csökkent a GDP-átlag negyedévről negyedévre. A tavalyi harmadik és előtte a második negyedben - a felülvizsgált adatok szerint - rendre 0,2, illetve 0,3 százalékos volt a visszaesés. Elemzői vélekedés szerint az export jelentős visszaesése, a háztartások gyenge fogyasztása és a lanyha beruházási tevékenység együttesen idézték elő az euróövezeti gazdaság eddigi legnagyobb negyedéves zsugorodását. Az adatok megerősítik az általános várakozást, hogy az Európai Központi Bank folytatja a kamatcsökkentést, amint azt a bank vezetői korábban burkolt formában már meg is ígérték.

Éves összehasonlításban az euróövezeti GDP alakulása a negyedik negyedévben 1,3 százalékos visszaesésre váltott a harmadik negyedévi, 0,6 százalékos többletről. Az elemzők 1,2 százalékos éves visszaesést valószínűsítettek. Tavaly egész évben 0,7 százalékkal nőtt az euróövezeti GDP 2007-hez képest, februári közlés szerint. Az Európai Bizottság januárban még 0,9 százalékos átlagos GDP-növekedést becsült tavalyról az euróövezetben. Előtte, 2007-ben 2,7 százalékkal, 2006-ban 2,9 százalékkal nőtt az euróövezeti tagországok összesített hazai terméke. Az Európai Bizottság februárban az idei évre 1,9 százalékos visszaesést, jövőre már 0,4 százalékos növekedést jósolt az euróövezeti gazdaságnak.

Az egész EU-ban a tavalyi utolsó negyedévben 1,5 százalékkal csökkent a GDP-átlag az előző negyedhez képest. Ezzel az egész EU is recesszióba van, miután a harmadik és második negyedévben is csökkent már a hazai össztermékek átlaga. Az Európai Bizottság januárban még 1,0 százalékos többletet valószínűsített tavalyról az egész EU-nak. Erre az évre 1,8 százalékos visszaesést, jövőre átlagosan 0,5 százalékos növekedést jósolt a 27 tagországnak.

Az EU statisztikai hivatala által ismert EU-tagországi eredmények közül csak négyben nőtt a GDP a tavalyi utolsó negyedben az előző negyedhez képest: Görögországban 0,3 százalékkal, Cipruson 0,6 százalékkal és Szlovákiában, 2,1 százalékkal, Lengyelországban 0,3 százalékkal. Ezzel negyedéves viszonylatban az ismert adattal rendelkező országok közül Szlovákia teljesített a legjobban.

A legnagyobb visszaesés az ismert adatok szerint Észtországban volt, 4,2 százalékos az előző negyedhez képest. A német GDP 2,1 százalékkal, a francia 1,2 százalékkal, az olasz 1,8 százalékkal, a spanyol 1,0 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedhez viszonyítva. Éves összehasonlításban a legjobban az EU ismert adatokkal rendelkező országai közül Lengyelország teljesített, ahol 2007 utolsó negyedéhez képest 3,1 százalékkal nőtt a GDP. Lengyelország, Szlovákia és Ciprus GDP-alakulása továbbra sem mutat válságjeleket, sem a negyedéves, sem az éves összevetésben nem fordult negatívba a GDP, igaz a korábbiakhoz képest lassult.

A pozitív tartományban teljesítők közül Csehországban 1,0 százalékkal, Görögországban 2,6 százalékkal, Cipruson 3,0 százalékkal, Ausztriában 0,5 százalékkal, Szlovákiában 2,7 százalékkal nőtt a GDP. A legnagyobb visszaesés Lettországban volt éves összehasonlításban: 10,5 százalékos. A német GDP 1,6 százalékkal, a francia 1,0 százalékkal, az olasz 2,6 százalékkal, a spanyol 0,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Figyelemre méltó, hogy a skandináv országok GDP-je számottevően zsugorodott: Svédországban 4,4 százalékos, Dániában 3,8 százalékos, Finnországban 1,8 százalékos GDP-csökkenést mértek éves összevetésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.