Európának több Európa kell

Támogatásra, türelemre, vagyis időre van szüksége Görögországnak, hogy úrrá legyen a gondjain – mondta Jeórjiosz Papandreu korábbi görög miniszterelnök a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület budapesti konferenciáján tartott előadásában. A befektetők azonban nem nagyon akarnak időt adni – jegyezte meg. Görögország persze újra és újra nekiugrott a megoldások keresésének és a változtatásoknak, ám különböző területeken újabb problémák ütik fel a fejüket. A gondok régről fakadnak: amikor az ország belépett az unióba, az államigazgatás, állami rendszer felépítése átláthatatlan volt, s később sem történt meg a reform.

Papandreu szerint nem mindenre jó a német modell
Papandreu szerint nem mindenre jó a német modell
Vémi Zoltán

Ezekre tagállamonként eltérő megoldásokat célszerű alkalmazni. Szerinte például az eurókötvények kiadása megoldást jelentett volna, ám Németország ezt nem támogatta. A német gondolkodásmód bűnbakokat keresett az európai berendezkedésben. – A kritikák szerint a görögök csak élvezik az életet, s nem dolgoznak, ám a statisztikák szerint a déli állam egyike a legtöbbet dolgozó országoknak a közösségen belül. Vagyis Papandreu szerint a periféria államaira nyomták rá a probléma terhét, nem együttesen Európa vállalta azt, pedig erre lenne szükség. Európa ugyanakkor nem állt készen arra, hogy egy ilyen mélységű válsággal szembe tudjon nézni, megosztottá vált, a válságkezelés nemkívánatos következménye, hogy sérül az egység érzete a közösségben.

Fotó: Vémi Zoltán

A déli államok esetében persze további megszorításokra és magasabb adókra van szükség, mint ahogy arra is, hogy kezeljék az adósságcsomagjukat. Ehhez viszont a közösségen belüli kompromisszumokra is szükség van. – Nem minden ország esetében működik a német modell, de szükség van Németország iránymutatásaira – vélekedett. Ehhez kapcsolódóan kiemelte: fontos, hogy Európában az erősebb országok ne vegyék készpénznek nagyobb befolyásukat.

falseVémi Zoltán

Az európai gazdaságok jövőbeli kihívásaira is kitért a volt görög államfő. – Hatékonyabban kell kezelni a bevándorlás kérdését – jelentette ki. Úgy kell fellépnünk, hogy lehetőséget biztosítsunk a bevándorlóknak, hogy az Európai Unió integráns részévé váljanak. Az egyenlőségnek ezen a szinten is teret kell nyernie. Európának több Európa kell – fogalmazott. Ha az unió reneszánszát nem sikerül megalkotni, akkor lemaradunk az Egyesült Államoktól. Európa reneszánsza pedig azt jelenti: egy olyan hely, ahol az emberek büszkék arra, hogy az unióhoz tartoznak, s egyben a nemzetünkre is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.