Európán múlik a részvénypiacok száguldása?

A globálisan alacsony és csökkenő kamatszint, a folyamatos monetáris élénkítés és a stabil vállalati működés miatt a piaci szereplők jó része az év eleje óta részvénypiaci rallyt valószínűsít. Ezzel szemben alig találunk érdemi emelkedést mutató piacokat, és ahol van (USA, Japán), az emelkedés ott is leginkább az elképesztő méretű pénzteremtésnek köszönhető, aminek áldásos hatásaiban egyelőre csak reménykedhet a többi piac.

Az alacsony állampapír-piaci hozamok és a megnövekedett pénzmennyiség miatt bő negyedéve jelentős részvénypiaci árfolyam-emelkedést valószínűsítenek szerte a világban az alapkezelők. A pénzpiaci hatásokon túl az elméletet a válság tisztító hatásával, a leépített felesleges kapacitásokkal, a rendbe rakott vállalati mérlegekkel és a mindennek nyomán a javuló vállalati nyereségességi mutatókkal támasztják alá. „Ám a piacok annak ellenére sem viselkednek a várakozásoknak megfelelően, hogy látszólag minden tényező megfelelően alakul” – hívja fel a figyelmet Pálinkás Ervin, a Pioneer Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Az elemző a cég közleményében rávilágít arra, hogy alig találunk érdemi emelkedést mutató piacokat. Az amerikai és a japán piac növekedése szívmelengető ugyan, de a többiek a nyomukban sincsenek; a német DAX példának okáért január eleji szintjén áll, vagyis a várakozások szerint emelkedésre ítélt piacok vonakodnak tankönyvszerűen viselkedni.

Kivétel persze Amerika, ahol az emelkedés töretlen. Csakhogy ennek hátterében nem a gazdaság tényleges élénkülése áll, hanem mindaz, ami miatt a piacok jövőbeli gazdasági növekedést valószínűsítenek, azaz az alacsony kamatok és a pénzcsapok megnyitása. „Éppen arról van szó, hogy a továbbra is gyengécske makrogazdasági adatok életben tartják a reményt, miszerint a monetáris élénkítés tartósan fennmarad” – fogalmaz Pálinkás Ervin. Erre rásegít, hogy az erősen teljesítő vállalati szektorral kapcsolatban a gyorsjelentési szezon egyelőre nem hozott negatív meglepetéseket.

A másik kivétel a japán piac, amely hosszú idő után került ismét a figyelem középpontjába. A gazdaságpolitika és a monetáris politika kart karba öltve próbálja élénkíteni a japán gazdaságot, ami a japán jen villámgyors gyengülése mellett a japán részvények őrült áremelkedésével jár együtt, de arról még nem lehet érdemi információnk, hogy az erőteljes devizastimulus hosszabb távon hogyan hat az olcsó forrásokban eddig sem szűkölködő japán gazdaságra.

A többi piac viszont esik-kel. Európát és a közép-európai régiót az eurózóna jövője miatti aggodalmak, valamint ezeken túl a megvalósuló ijesztő forgatókönyvek sújtják (például a ciprusi betétesek „bevonása” a bankkonszolidációba). A feltörekvő piacokat a nyersanyagárak esése és a növekedési aggodalmak nyomasztják. „Történik mindez akkor, amikor az amerikai részvényindexek történelmi csúcsukon vannak. Okkal vetődik fel a kérdés, mi történne egy esetleges tengerentúli korrekció esetén” – teszi fel a kérdést a Pioneer portfóliómenedzsere.

Ha a piacok ilyen környezetben csak ennyire képesek, legalábbis érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban olyan kedvező-e a részvénypiaci csillagállás, ahogyan azt tavaly év vége óta sokan gondolják. „A labda véleményünk szerint az európai politika térfelén pattog. Ha Európa hiteles válságkezelési mechanizmust, életképes működési modellt tud felmutatni a közeljövőben, akkor visszatérhetünk a tankönyvi esethez, vagyis megindulhat az eddig helyben járó részvénypiacok emelkedése – véli Pálinkás Ervin.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.