Európai sztárpapírok a BÉT-en

Ma elindította új alternatív kereskedési platformját a Budapesti Értéktőzsde BÉTa piac néven. Ez lényegében forintban, devizaátváltási költségek nélkül biztosít hozzáférést több európai nagyvállalat külföldi pénznemben kibocsátott részvényéhez.

A rendszerben négy ország tíz részvényével indul meg a kereskedés, így a BASF, a BMW, az E.ON, a Nokia, a Siemens, a Total, a Commerzbank, a Deutschebank, a Santander, a Thyssenkrupp szerepel a kínálatban – hangzott el a tőzsde mai sajtótájékoztatóján. Az elszámolást a Keler Zrt. végzi, amelynek háttere egy robusztus és megbízható piac – jegyezte meg Dudás György, az elszámolóház vezérigazgatója. Ennek köszönhetően a magyar piacon megszokott garanciák mellett működik a platform.

Az ügyletek valós megkötésére lényegében hasonló idő áll rendelkezésre, mint a BÉT egyéb piacain, azaz a tőzsdei kötést követően három napig jöhet létre az elszámolás. Ugyanakkor ezen részvények esetében - sok esetben egy másik külföldi tőzsde áll szemben – előfordulhat, hogy a részvények „bekérése” több időt vehet igénybe, ilyen esetben további két nap lesz az ügylet lezárására.

Kifejtették, hogy a részvények teljes jogúak, azaz osztalékot ugyanúgy fizetnek és jár utánuk, mint a hazai papírok esetében, azza a különbséggel, hogy a kifizetés euróban történik.

A tervek szerint a részvények köre már 2012 év elején további vállalatok részvényeivel bővül, reményeik szerint összesen mintegy 30 társaság kerül a táblára – mondta Mohai György, a BÉT vezérigazgatója. Hozzátette: az Erste Befektetési Zrt. árjegyzői tevékenységével támogatja az új piacot. Az új platform nyitva tartása megegyezik a BÉT szabályaival.

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, hogy olyan piacot szerettek volna létrehozni, ahol a meglévő értékpapírszámlán, a szokott befektetési szolgáltatónál, forintban kereskedhetnek az ügyfelek.

Miután a kereskedés forintban, a részvények jegyzése ugyanakkor euróban történik, így az árfolyamot lényegében a folyamatosan mozgó eurójegyzés módosítja. Ráner Géza, az Erste Befektetési Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a BÉTa-val alapvetően a belföldi magánbefektetők igényeit szerették volna kiszolgálni, s napi egymilliárd forintos forgalmat szeretnének elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.