Európai Parlament: Az e-cigaretta nem gyógyszer

Az Európai Parlament képviselői megenyhültek az elektromos cigarettával szemben.

A képviselők hosszú egyeztetést és vitát követően tettek pontot annak a kérdésnek a végére, hogy az e-cigaretta és benne a nikotin gyógyszer-e? Döntő többségük – köztük a magyar kormánypárti képviselők szavazataival – úgy döntött, hogy a nikotin nem lehet gyógyszer, mivel a gyógyszerekkel szemben támasztott legalapvetőbb követelményt sem teljesíti, hiszen nem gyógyít semmit. Éppen ezért helye nem is a patikában, hanem a szabad forgalmú termékek között van.

Azt is eldöntötték, hogy – az ellenzők által szorgalmazottakkal szemben – az elektromos cigaretta folyadékát (liquid) a jövőben az EU-n belül nem engedélyeztetni kell, hanem a gyártóknak csupán bejelentési kötelezettségük van, amennyiben annak nikotintartalma nem haladja meg a 30 mg/ml értéket.

Tekintve, hogy a magyarországi elektromoscigaretta-használók szinte kizárólag ennél alacsonyabb nikotintartalmú készítményeket használnak, azt jelenti az új szabályozás, hogy az elektromos cigaretta a jövőben az általános termékekre vonatkozó szabályok betartásával forgalmazható.

A magyarországi elektromoscigaretta-felhasználókat tömörítő Villanypára Egyesület úgy véli, hogy az EU döntésének a magyar gyakorlatba átültetése fontos lépés lehet annak a kormányzati törekvésnek a mentén, amely visszaszorítani igyekszik a magyarországi dohányzást. Rámutatnak, hogy a dohányzásról elektromos cigarettára váltás ugyan a nikotinfüggőséget nem szünteti meg, de mentesíti a felhasználót számos, kifejezetten káros és egészséget romboló mellékhatástól, melyek közismerten a dohányzás velejárói. Így az elektromos cigaretta egy lépés lehet a dohányzók számára a teljes leszokás útján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.